Руският парламент прие днес закон, който ще задължи американските технологични гиганти да отворят офиси в Русия до януари 2022 година или ще подлежат на наказателни мерки, предаде Ройтерс. Тази стъпка е част от усилията на Москва да укрепи така наречения интернет суверенитет, допълва БТА.

Русия предприе решителни мерки срещу американските дигитални компании през последните месеци и от март забави интернет трафика на социалната мрежа Туитър (Twitter), за да я накаже, че не е изтрила това, което според Москва е забранено съдържание.

Новото законодателство, което мина на трето и окончателно четене в долната камара на руския парламент, изисква от чуждестранните сайтове с над половин милион потребители дневно в Русия да създадат местен клон или руско юридическо лице.

Липсата на подобно изискване в момента позволява на чуждестранните сайтове да останат официално извън руската юрисдикция, твърдят авторите на законопроекта.

Уебсайтовете, които не отговарят на изискванията, ще бъдат маркирани като несъответстващи в търсачките, могат да бъдат изключени от резултатите, които излизат при търсене, и да им бъде забранено да реклaмират в Русия и за руснаците. Това се посочва на интернет страницата на руския парламент.

Наскоро ръководителят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Александър Хинщайн предупреди, че отказът на големи чуждестранни ИТ компании да отворят официални представителства в Руската федерация може да доведе до забрани за реклама и парични преводи от руснаци.

"За да се гарантира, че това изискване (за отваряне на представителства в Руската федерация) не се пренебрегва, законопроектът също така въвежда принудителни мерки за ИТ компаниите (заедно с вече съществуващите санкции и механизми, включително ограничаване на достъпа)", каза той.

Според депутата нарушението на изискването за отваряне на клонове може да доведе до забрана за разпространение на реклама както за интернет платформата; така и за компанията; забрана за извършване на плащания към такъв ресурс, както и забрана за събиране и трансграничен трансфер на лични данни. Освен това се планира да се информират потребителите на съответните интернет платформи за нарушението на руското законодателство, каза парламентаристът.

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на руския парламент и подписан от президента Владимир Путин, преди да стане окончателно закон. Очакванията са това да се случи без проблеми, отбелязва Ройтерс.