Още един лидер на технологичен гигант обяви, че слиза от върха след Бил Гейтс, Джак Ма и Джеф Безос. Китайският милиардер Чжан Имин, който е сред най-богатите хора в Китай, до края на годината ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на основаната от него компания БайтДенс (ByteDance), предадоха световните агенции.

ByteDance е собственик на популярната мрежа за видеосподеляне ТикТок (TikTok).

Ръководният пост ще бъде поет от Лян Жубо, който в момента отговаря за човешките ресурси в компанията.

Партньорите възнамеряват през идните месеци да работят в тясно сътрудничество, за да "осигурят максимално плавен преход", се посочва в изявление на бизнесмена.

И още от изявлението му:

"Иновациите и успехът се коренят в години на изследване и представяне на възможното. Малко хора обаче имат реална представа за бъдещето, като предпочитат да моделират текущи и минали постижения. Хората са изумени от успеха на електрическите автомобили, но забравят, че Tesla е на 18 години и първо е експериментиралa с батерии за лаптопи, за да захранва своите превозни средства. Хората знаят за инструмента за управление на софтуер на Apple HomeBrew, но малцина осъзнават, че компютърните маниаци са обсъждали Apple I в клуба HomeBrew през 70-те години. Виртуалната реалност, науката за живота и научните изчисления играят по-голяма роля в живота на хората, тъй като технологията оказва все по-голямо въздействие върху обществото. Този тип прогрес изисква от нас да пробием инерцията и да продължим да изследваме."

Програмистът Чжан Имин основа ByteDance през 2012 г. с централа в Пекин. Като причина за оттеглянето си от поста начело на компанията той посочва желанието "да съсредоточи вниманието си върху дългосрочната стратегия, корпоративната култура и социалната отговорност".

"Честно казано на мен ми липсват някои навици, които създават идеалния мениджър", признава той.

"Повече ме интересуват анализът на организационните и пазарни принципи и използването на тези теории за по-нататъшното намаляване на управленската работа, а не фактическото управление на хора", допълва бизнесменът.

И още от изявлението на Чжан, от мотивите му да слезе от върха...

"Преди три години говорих с някои предприемачи за предизвикателствата пред мащабите на бизнеса. Казах, че често, когато компаниите узреят и се разраснат, много от тях попадат в капана за главния изпълнителен директор да бъде прекалено е центъра - слушане на презентации, обработка на одобрения и вземане на решения реактивно. Това води до прекомерно разчитане на съществуващи идеи, които вече са наложени в компанията, и води до бавни итерации на структурите на знанието."

По оценка на списание "Хужун" (китайския аналог на американското сп. Forbes) личното богатство на 38-годишния Чжан е над 50 млрд. долара. А Forbes към днешна дата оценява състоянието му на 36 млрд. долара.

Би Би Си (BBC) отбеляза, че оттеглянето на Чжан бележи най-голямото разклащане на китайския технологичен гигант ByteDance от старта му преди почти десетилетие. Популярността на TikTok му е помогнала да се превърне в глобална сензация, но също така е подложена на контрол. 

Снимка: Getty Images

TikTok в плен на своята популярност

Правителствата по света следяха нарастващата популярност на платформата, включително тези в САЩ и Китай. По време на президентството си Доналд Тръмп редовно атакува ByteDance, обвинявайки TikTok в заплаха за националната сигурност на САЩ. Политици и различни власти изразиха загриженост за предаването на лични данни на потребителите на китайското правителство. TikTok отрече обвиненията, че споделя потребителски данни.

ByteDance е една от 13-те онлайн платформи, които миналия месец бяха призовани от китайските надзорни органи да се придържат към по-строги регулации във финансовите си подразделения, като част от по-широк натиск за овладяване на технологичните компании. Отдавна Пекин насърчава развитието на технологичните компании, но в същото време засилва официалния контрол върху техните платформи, тъй като те се разклониха, предлагайки финансови услуги.

"Интернет платформите изиграха важна роля за подобряване на ефективността на финансовите услуги и разширяване на достъпа до финансови услуги за повече хора", се казва в изявление на Китайската народна банка, цитирано от BBC. "В същото време някои финансови услуги се изпълняваха без лицензи и бяха допуснати сериозни нарушения на правилата в области като регулаторния арбитраж, конкуренцията и защитата интересите на потребителите", се добавя в него.