Русия заяви, че нововъзникващият бизнес на BAE System ("БАЕ Систъмс") в Украйна ще бъде "обект на специално внимание" за нейните военни. Британският гигант от военно-промишления комплекс подписа споразумения за увеличаване на доставките на оръжия и оборудване за Киев, които включват производство на лека артилерия в страната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руснаците виждат този ход "в негативна светлина", предаде Би Би Си (BBC).

Най-голямата британска компания - BAE, е произвела голяма част от оръжията, изпратени от Обединеното кралство и други държави в Украйна.

След нахлуването на Русия в страната през февруари 2022 г. Великобритания се превърна в основен доставчик на отбрана за Украйна, отбелязва британската медия и уточнява, че BAE все още не е отворила представителство или завод в Украйна, но обсъжда възможностите за това.

Фирмата отбелязва, че подобна стъпка ще й позволи да работи директно с Украйна, за да проучи потенциални партньори и да произвежда някои оръжия на място.

"Развитието на нашето собствено производство на оръжия е основен приоритет", написа украинският президент Володимир Зеленски в X (Екс), социалната медийна платформа, известна преди като Twitter ("Туитър"). Зеленски съобщи това след среща с главния изпълнителен директор на BAE Чарлз Уудбърн.

"Подписването на споразуменията и създаването на юридическо лице в Украйна надгражда съществуващото ни доверие и подкрепа и проправя пътя за съвместна работа, за да предоставим по-директна подкрепа на украинските въоръжени сили", каза Уудбърн.

Но Песков отговори на решението, като каза: "Разбира се, ние го разглеждаме в негативна светлина и всякакви мощности за производство на оръжия, особено ако това оръжие стреля по нас, разбира се стават обект на специално внимание за нашите военни."

Агенция Интерфакс предаде казаното от говорителя на Кремъл, че чуждестранното производство на оръжия в Украйна "не може да промени фундаментално ситуацията".

"То също така не може по никакъв начин да повлияе на предопределения успешен изход и завършването на специалната военна операция."

Украйна и Швеция подписаха декларация за намерение за засилване на сътрудничеството в производството, експлоатацията, обучението и обслужването на бронирани машини CV90, които в момента се произвеждат от BAE Systems в Швеция.

Още през месец май Зеленски каза, че Киев и BAE работят за това компанията да отвори офис в Украйна.

Киев има желание да увеличи доставките си на оръжия и друго военно оборудване, както и да създаде работни места в икономика, силно засегната от войната.

BAE, чиято цена на акциите скочи с повече от 75% от февруари 2022 г. досега, вече предоставя на украинската армия услуги за обучение и поддръжка на военна техника.

За многонационалната компания работят 93 000 служители в около 40 страни по света.

Това е най-големият изпълнител в областта на отбраната в Европа с годишни продажби от над £23 млрд. и почти £2,5 млрд. печалба миналата година.

Преди месец Ройтерс, цитирана от БТА, съобщи, че BAE е повишила прогнозата си за своите финансови резултати през тази година. Дружеството предвижда годишен ръст на приходите си между 10 и 12 на сто през 2023 г., тъй като редица държави увеличават разходите си за отбрана "в условията на един все по-несигурен свят".

Предишната прогноза на компанията, направена през февруари, беше за увеличение на приходите й през тази година с между 5 и 7 на сто на годишна основа.

Продажбите на BAE са нараснали с 11 на сто до 12 милиарда британски лири (15,32 милиарда долара) през първите 6 месеца на годината.

През този период британската компания спечели нова поръчка от правителството на Чехия, която е за доставката на 246 бойни машини на пехотата. Подразделението на корпорацията - Ем Би Ди Ей (MBDA), изпълнява договор с правителството на Полша за доставка на пускови установки и ракети.

В ход е и изпълнението на проектите за изграждане на нови подводници, клас "Дредноут" (Dreadnought), за британския военноморски флот и на изтребители "Тайфун" (Typhoon), които са поръчани от Катар.