Френското правителство се противопоставя ясно и категорично на придобиването на френската търговска верига "Карфур" (Carrefour) от канадския оператор на магазини за хранителни и домакински стоки "Алиментасион Куш-тар" (или просто "Куш-тар") (Alimentation Couche-Tard). Това заяви днес френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Предложението на "Алиментасион Куш-тар" за около 25 милиарда долара към "Карфур", най-големия търговец на дребно в континентална Европа, от самото начало срещна съпротива във Франция, отбелязва Ройтерс.

Моята позиция е учтиво "не", но това "не" е ясно и окончателно, подчерта министърът в интервю за Бе Еф Ем Те Ве и Ер Ем Се, след като в сряда заяви, че поначало не подкрепя подобна операция в името на хранителната сигурност на французите.

Тази здравна криза ни научи на едно нещо - хранителната сигурност няма цена, каза Льо Мер, като изтъкна ролята на големите търговски вериги за снабдяването на французите с хранителни продукти по време на първата карантина.

Хранителната сигурност е стратегическа за страната ни, ето защо не можем да отстъпим една от големите френски търговски вериги, коментира той.

Льо Мер добави, че "Карфур" е водещият частен работодател във Франция с близо 100 000 служители и на групата се полагат около 20 процента от търговията с хранителни продукти в страната.

Източник, близък до Carrefour, заяви, че компанията е изненадана от коментарите на Льо Мер, които според източника са преждевременни. "Изненадани сме от тази реакция, тъй като сме на много предварителен етап", каза източникът пред Ройтерс.

Embed from Getty Images

За да се противопостави на това евентуално придобиване, правителството може да се позове на регламента за контрол върху чуждестранните инвестиции, който му позволява да блокира операции за изкупуване в хранително-вкусовата промишленост.

Френският министър на труда, заетостта и интеграцията Елизабет Борн също се обяви вчера против евентуалното придобиване.

"Подкрепям това да не се поставя под съмнение сегашната акционерна структура на "Карфур" и да се позволи (на компанията) да следва своята стратегия, така че съм против изкупуването", каза Борн пред радио Европа 1.

От "Алиментасион Куш-тар" заявиха в сряда, 13 януари, че са направили необвързваща оферта от 20 евро (30,97 долара) на акция на "Карфур".

Условията на сделката са в процес на обсъждане и подлежат на дю дилиджънс (финансов, данъчноправен, екологичен, технически и др. преглед), но "в момента се очаква плащането да бъде в по-голямата си част в брой", заявиха от "Куш-тар" в прессъобщение. цитирано от Globalnews. На този етап няма сигурност, че тези дискусии ще доведат до споразумение или сделка, казаha още канадската компания.

Главни акционери в "Карфур" са три фамилии: Мулен, Диниз и Арнолд, съответно с почти 10% (9.74%) от капитала, 7.37% и 5.53%. 

"Алиментасион Куш-тар" е канадска мултинационална компания, която има 15 000 магазина в Канада, САЩ, Мексико, Ирландия, Норвегия, Швеция, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Русия, Япония, Китай и Индонезия.