Очаква се през тази седмица "Лукойл България" да преведе в бюджета като авансов данък върху свръхпечалбата си до 100 млн. лв. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос, цитирана от БТА. Доколкото ми е известно, няма промяна в позицията на "Лукойл", коментира още Велкова.

Промените в Закона за корпоративното подоходно, които уредиха данъка (т.нар. временна солидарна вноска) върху свръхпечалбата, бяха приети съвсем наскоро от парламента. В закона се казва: "дружествата и местата на стопанска дейност от Съюза, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби съгласно член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията в размер 33 на сто".

Известно е, че авансовите вноски за корпоративния данък са месечни и тримесечни и се определят на базата на прогнозната данъчна печалба на данъчно задълженото лице за текущата година. 

Известно е също така, че доскоро "Лукойл" не плащаше данъците си в България. В края на ноември на съвместна пресконференция в Министерския съвет беше обявено, че от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България от Холандия и  Швейцария.

На пресконференцията беше посочено, че изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. Според разчетите след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, посочиха от Министерството на финансите.