Държавната корпорация Росатом не се е отказала от плановете си да участва самостоятелно в търга за строителството на АЕЦ "Белене" в България, но още не е подала заявка. Това съобщи днес пред журналисти ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Ние ще подадем заявка първоначално сами, допълни Лихачов, отговаряйки на въпроса дали Росатом ще участва самостоятелно или в консорциум.

Вчера стана ясно, че френската компания "Фраматом" е заявила готовност да търси възможности за финансиране на своето участие в проекта "Белене".

Френската компания, която до спирането на проекта "Белене" бе подизпълнител на "Росатом" за близо 20% от оборудването и строителството, е потвърдила, че не само ще търси възмажност да осигури финансиране на частта от своята дейност, но ще съдейства и за политическа подкрепа на възобновяването на строителството на атомната централа.

През 2006 година Атомстройекспорт (влиза в Росатом) вече спечели международен търг за изграждането на два енергоблока на тази АЕЦ и на площадката на "Белене" бе доставено оборудване, но през 2009 година проектът бе спрян, а през март 2012 година София се отказа от строителството на централата. През май 2018 година премиерът на България Бойко Борисов заяви, че страната му планира да възобнови изграждането на АЕЦ "Белене". Тази година бе обявен търг за строителството на централата, припомня ТАСС.

По-рано първият заместник-ръководител на Росатом Кирил Комаров съобщи, че Росатом е готов да окаже на правителството на България всякаква необходима подкрепа в изпълнението на проекта за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" в тази страна.

Лихачов съобщи освен това, че Росатом е готов да разгледа възможността да участва в строителството на АЕЦ-а в България в рамките на международен консорциум, но при спазването на условия, които гарантират изгодността на проекта.