Американците Майкъл и Питър Тейлър днес бяха осъдени съответно на две години и на една година и осем месеца затвор от токийски съд за това, че са помогнали на бившия шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гонда избяга от Япония в края на 2019 година, предаде Франс прес.

Майкъл (60 г.), който получи по-тежката присъда, и синът му Питър са подсъдими от миналия месец в Токио по гръмко дело. И двамата се признаха за виновни, припомня БТА.

Ветеранът от американските специални сили и синът му се явиха пред японския съд за първи път в средата на юни, след като САЩ ги екстрадира през март.

Те са в същия затвор в японската столица, където някога бе задържан Гон.

Разследващите заподозряха, че Майкъл Тейлър и неговият син са се срещнали през декември 2019-а в токийски хотел с Гон. Това е станало след неговото бягство от домашния арест. Заедно те заминали за Осака, а на международното летище в Осака Гон бил пренесен без проверка в сандък, предназначен за звукова апаратура и с частен самолет излетял за Турция. Там бил прехвърлен на друг частен самолет, който го откарал в Ливан.

Карлос Гон

Снимка: АР/БТА

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010-а до 2018 година. На Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови нарушения. През април 2019 година той бе освободен от задържането си под стража и поставен под домашен арест срещу гаранция от над 12 милиона евро.

Американските прокурори нарекоха бягството му "едно от най-наглите и добре организирани бягства в новата история".

Турски съд осъди изпълнителен директор на турската самолетна компания MNG и двама пилоти заради ролята им в извеждането на Гон от Япония.