Бил Гейтс, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, и съпругата му Мелинда Френч Гейтс обявиха в понеделник, че планират да се разведат след 27 години брак.

"След много мисли и много работа по отношенията ни, взехме решението да сложим край на брака си", казаха двамата в публикация в Twitter. "Отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот."

Всеизвестен факт е, че Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света. Според глобалната компания за разузнаване и данни - Wealth-X богатството на Гейтс възлиза на минимум 134,1 милиарда долара. Въпреки че успехът му започна с Microsoft, неговите акции в компанията в момента представляват само 19,6% от състоянието му. Голяма част от авоарите му са обвързани с фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Точната сума обаче не е разкрита, пише CNBC.

Според анализаторите именно заради фондацията разпределянето на активите между Бил и Мелинда по време на развода може да се окаже особено сложно. Съдебните документи показват, че съпрузите имат споразумение за раздяла, но условията в него не са публични. 

Какво имат да разпределят Бил и Мелинда Гейтс? 


Недвижими имоти

Семейство Гейтс разполагат със солидно портфолио от недвижими имоти на обща стойност надхвърляща 166 милиона щатски долара, според изчисленията на Wealth-X. 

Един от най-скъпите им имоти е имението край езерото в Медина, Вашингтон. То е оценявано на 65 милиона долара.

Имението край езерото в Медина, Вашингтон

Снимка: Getty Images

Гейтс притежават и около 30 акра имение в Уелингтън, Флорида, на стойност 55 милиона долара.

В Калифорния семейството има два имота: в Дел Мар - имот на стойност около 20 милиона долара, а в Индиън Уелс - имот на стойност 1 милион долара.

Гейтс имат и частен остров в Белиз, наречен Grand Bogue Caye, който Wealth-X оценява на 25 милиона долара.


Автомобили и изкуство

Колекцията от спортни автомобили на Гейтс струва около 650 000 долара според Wealth-X. Тя включва Porsche 911, Jaguar XJ6, Porsche Carrera Cabriolet 964, Porsche 959 Coupe от 1988 г. и Ferrari 348. 

Семейството също така разполага с богата колекция с произведения на изкуството на обща стойност около 130 милиона долара. Сред тях има творби на Леонардо да Винчи, Андрю Уайет и Уинслоу Омир. 


 Ценни книжа

Най-големият актив на Гейтс е холдингът Cascade Investment. Делът на семейството в компанията се оценява на около 29,9 милиарда долара, според Wealth-X, и представлява 22,4% от богатството му. Чрез Cascade Investment, Гейтс държат акции на стойност милиарди долари, включително около 11,9 милиарда долара в Deere & Company, 11 милиарда долара в Канадската национална железопътна компания и 1,6 милиарда в Diageo.

Разбира се, Гейтс имат акции на Microsoft, които се оценяват на около 26,1 милиарда долара. 


Благотворителност

През годините Гейтс са дарили милиарди долари чрез фондацията си. В публикация от 2019 година Бил Гейтс споделя, че двамата с Мелинда са прехвърлили акции на Microsoft на стойност 20 милиарда долара във Фондацията. Според данъчната декларация на Гейтс активите на фондацията надхвърлят 51 милиарда долара.

Фондацията на "Бил и Мелинда Гейтс" представя решения, които да спомогнат за напредъка на целите за устойчиво развитие (Джаз в Линкълн Център на 20 септември 2017 г. в Ню Йорк).

Снимка: Getty Images


 Други приходи

Очакваната стойност на приходите на Гейтс от заплати, бонуси, инвестиции, дивиденти и сделки с акции, според Wealth-X е около 19 милиарда долара.