Акциите на "Епъл" (Apple Inc.) поскъпват с 2,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт с оглед на постигнатото през уикенда търговско примирие между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и тяхното съгласие за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай.

По време на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, двамата лидери се договориха да подновят търговските преговори, като Доналд Тръмп обеща да не въвежда нови мита върху вноса в САЩ на китайски стоки. В същото време той сигнализира и за известно разхлабване на наложените през май ограничения за американските технологични компании да продават техни продукти на китайския гигант "Хуавей" (Huawei).

"Американските компании могат да продават оборудването си на "Хуавей". Говоря за оборудване, което няма голям проблем с националната ни сигурност", посочи той. "Въпросът с "Хуавей" е сложен. Ще видим докъде ще стигнем. Ще видим докъдето ще стигнем и с търговското споразумение", допълни Тръмп.

Постигнатото временно примирие относно тарифната война между Вашингтон и Пекин допринася за силен ръст и на основните американски фондови фючърси преди днешния старт на реалната търговия на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA нарастват с 270 пункта (скок с 1,02%), на широкият индекс S&P500 - с 1,6% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с цели 1,8%.