Работниците от френския автомобилостроител Рено (Renault) в Шоази-льо-Роа край Париж обявиха безсрочна стачка заради планираното закриване на завода до 2022 година в рамките на план за икономии, предвиждащ съкращаването на 4600 позиции във Франция за период от три години (10 процента от персонала в страната), съобщи Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Този обект е единственият обявен за окончателно закриване сред 14-те завода на групата във Франция. Дейността му ще бъде преместена в предприятието във Флен, в департамента Ивлин, допълва БТА.

Около 200 служители на Рено от общо 262 в обекта в Шоази-льо-Роа бяха в стачка днес по призива на синдикатите. Дейността на завода е спряна.

Представители на профсъюзите предупредиха, че се подготвят протести във всички предприятия на автомобилната компания във Франция, включващи близо 15 000 работници и инженери, много от които все още работят дистанционно заради епидемията от коронавирус.

Изпитващата затруднения Рено обяви миналата седмица план за икономии за над 2 милиарда евро и банков заем от 5 милиарда евро, който трябва да бъде гарантиран от държавата.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер изрази желание ръководството на компанията да проведе конструктивен и прозрачен социален диалог за бъдещето на обектите на групата, за бъде одобрен заемът.

Министърът се срещна тази сутрин с представители на синдикатите от предприятието в северния град Мобьож, с местни ръководители и с президента на Рено Жан-Доминик Сенар, за да обсъди бъдещето на обекта.

Групата планира да прехвърли производството на електрически ванове Канго (Kangoo) в другия си завод на Север, в Дуе, на около 70 км от Мобьож, заедно с около 2900 служители. Планът предизвика гнева на работниците от предприятието, които в петък спряха работа, а в събота протестираха пред завода.