Причината за аварията на яз. "Цанков камък" може би е проектантски дефект, слабо място в сглобката, заяви пред журналисти в Девин служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той посети в неделя ВЕЦ "Цанков камък" след приключилия авариен ремонт на савак - съоръжението за аварийно спиране на водата, съобщи БТА.

Операцията по отстраняването на дефекта и възстановяването на съоръжението е на практика безпрецедентна, уникално изпълнена под ръководството на екипа на ВЕЦ-а и с участието на професионални алпинисти, отбеляза министър Христов.

В началото на месеца "Демократична България" обвини Министерството на енергетиката, че крие информация за авария и последвал авариен ремонт на ВЕЦ "Цанков камък". От министерсвото тогава отговориха, че няма укрити аварии в електроенергийната система на България. Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ-а по никакъв не влияе на сигурността и целостта на енергийната система на България и нормалното потребление на електричество в страната и затова за него не било съобщено.

На 18 ноември НЕК съобщи, че на 17 ноември успешно е завършило възстановяването на табления затвор на ВЕЦ "Цанков камък", като е бил спазен стриктно заложеният срок. Извършена е сложна операция, безпрецедентна в историята на българската енергетика, по възстановяване на табления затвор на ВЕЦ-а. След което всички съоръжения на централата са изправни и работят без отклонения в производствените характеристики.

Росен Христов поясни в неделя, че аварията на "Цанков камък" е причинена от падане на табла с размери два на шест метра, която се е откъснала и през водопровода буквално е стигнала в близост до разклонението, където водата влиза в турбините. Той посочи, че ремонтът е неочакван, тъй като животът на аварийното съоръжение, което никога не е използвано, се очаква да бъде 25-30 г. Предположенията на Росен Христов са, че вследствие на слабо място се е скъсала сглобката и таблата с тегло 7.5 тона е паднала във водопровода. Таблата е била изтеглена, възстановена и обратно монтирана в съоръжението.

Такава авария не се е случвала никъде и стандартните методи за отстраняване с нарязване на таблата или с други деструктивни методи биха отнели повече от месец работа и няколкостотин хиляди лева ремонт, уточни енергийният министър. По думите му при ремонта на "Цанков камък" само за няколко седмици с иновативен, изобретателен подход, който е изцяло дело на български инженери и енергетици, с пет пъти по-ниски разходи и в пъти по-кратки срокове, е отстранена аварията, възстановявайки работата на ВЕЦ-а. Според министър Христов вследствие на аварията няма пропуснати загуби, защото акумулираната вода в язовира сега ще бъде използвана за производството на електроенергия, когато е необходимо.

Христов коментира в отговор на журналистически въпрос твърденията на ГЕРБ относно меморандума с "Gemcorp" и обясни, че в "подписването на този договор има много неизвестни и със сигурност много нарушения".

Министърът заяви, че договорът е подписан без всякакво съгласуване, което обикновено се прави в такива процеси. Според него подобни меморандуми обикновено минават през съгласуване с министерства и впоследствие биват одобрявани от Министерския съвет. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката са научили за меморандума от медиите, заяви Росен Христов. Той припомни, че меморандумът е подписан от бившия министър на енергетиката Александър Николов в присъствието на Кирил Петков.

Според енергийния министър подписаният договор в момента все още е в сила, въпреки решението за неговото прекратяване, което бе прието впоследствие от кабинета "Петков". Бившият министър на енергетиката е изпратил писмо с искане за двустранно прекратяване на меморандума, вместо да го прекрати едностранно, допълни Росен Христов. Той обясни, че при служебния кабинет вече е задействана процедурата за едностранно прекратяване. Не виждам смисъл каква е била причината за подписване на този меморандум, нито знаем как е избрана компанията, нито защо, коментира още министър Христов.

От "Продължаваме Промяната" междувременно заявиха, че меморандумът с "Gеmcorp" е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата.