Девин е район, известен с минералните извори, с красивата природа и чистия въздух. A целта на бизнес, екологични и граждански организации, университети, местна власт е да запазим природата на Девин. Съхранената природа е капитал за развитие на успешен бизнес. Това изказване направи Ким Нгуен, съосновател и главен изпълнителен директор на международната неправителствена организация Beeоdiversity по време на кръгла маса на тема "Биоразнообразието - стратегическа цел за оцеляване и устойчиво бъдеще" в Девин. Събитието се състоя по повод 30-годишнината на компанията за бутилиране на вода Девин. Намаляването на биоразнообразието в Европа е вече 25%, за Карибите и Латинска Америка е вече 90%. За съжаление биоразнообразието се очаква да намалее с 50% до 2050 година, допълни Ким Нгуен.

На Световния икономически форум бизнес организациите посочват биоразнообразието и климата като теми с най-голям приоритет, но това не винаги става ясно от действията. В Девин обаче има нещо по-различно - всяко действие е с мисъл за капките чиста вода.

Когато пристигнах в България ме впечатли качеството на хората, които работят в Девин, а качеството на водата е дар от природата. Самата природа защитава водата, водата е дълбоко в недрата, каптажният район е много добре защитен. Това коментира Марк дьо Боа, управляващият директор на белгийската компания Spadel Group, специализирана в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови напитки. Компанията е собственик на Девин от 2017 година. Групата Spadel е пазарен лидер в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и през 2021 г. отбеляза 100-годишен юбилей на производствената база Spa Monopole. Според проучване на независимата консултантска фирма Arcadis през последните сто години по отношение на биоразнообразието Spa Monopole има не просто неутрално, а положително въздействие върху околната среда в района. Изключително е важно такива компании да работят в цялата страна, за да подобряват начина на живот и отношението към природата, която често възприемаме за даденост. Аз самата не си бях давала сметка, че нашето биоразнообразие и околна среда може толкова да се цени от чужденците, не само това да се полага сериозна грижа за опазването им.

"Моята работа е да защитавам водата, за да остане със същото качество с десетилетия и векове, но за да се случи това, трябва да защитаваме природата. Ако един ден нещо се обърка в средата, това ще се отрази на водата. Ако има проблем с водата, загубваме бизнеса си, губим работни места, губи обществото, семейства остават без работа, затова инвестираме средства и енергия за защита на водата и всичко, което е около нея", споделя Марк дьо Боа.

Хиляди пчели работнички доказват чистотата на региона

от пестициди и дивото биоразнообразие

Чистотата на района доказват и хилядите малки пчели работници. В партньорство с асоциацията BeeОdiversity от 2019 г. компанията анализира и отглежда кошери в защитената вододайна зона на изворната вода. Целта на проекта е предпазването от рискове и замърсяване на средата около изворите и опазване на баланса на биоразнообразието и повишаване на осведомеността на местното население относно ефектите върху околната среда. Прашецът, който пчелите събират, се изследва по 22 показателя и показва, че няма пестициди в региона. А също, че биологичното разнообразие и дивите растителни видове като жълт кантарион, бял равнец, дъб са запазени на 80%, сподели Петя Манастирска, мениджър "Устойчиво развитие и качество" в Девин.

Минералната вода идва от 1300 метра височина, извлякла минерали от 9 вида скали

Минералната вода идва от 1300 метра височина, извлякла минерали от 9 вида скали, характерни за Девинския грабен. Как се случва тази минерализация? Първо, дъждовната и повърхностна вода си проправя път през пукнатините на грабена. С навлизането в по-дълбоките слоеве температурата на скалите се повишава с около 5-6 градуса на всеки 100 метра. С повишаване на температурата водата освен че се филтрира, успява да се минерализира по естествен начин. Изкуството на природата ни предлага вода с ниска минерализация, но с висока алкалност от 9.56 pH и със съдържание на метасилициева киселина (силицият е известен още като минералът на красотата) и редица други полезни елементи. Изворната вода е подходяща за ежедневна употреба. Нейната чистота и деликатна същност са потвърдени от най-безпристрастните оценители - пчелите. На всеки три месеца проби от полена, събран от пчелите, които "Девин" отглежда в района на извора, са анализирани по 22 показателя за наличие на тежки метали и пестициди в лаборатория на белгийската организация BeeOdiversity. Всички изследвания показват абсолютна липса на пестициди и тежки метали. Трапезната вода минава през процеса на обратна осмоза. Газираната вода събира в едно познатата нискоминерализирана вода, известна с уникалната си комбинация от минерали, с фина газировка от естествен произход.

Всеки "свален грам" от бутилката е успех за индустрията за бутилиране на вода

Минералната и изворната вода идва по тръби от 14 километра разстояние и пристига в завода, в който годишно влизат над 360 млн. тона вода.

Може да ни звучи странно, но индустрията за бутилиране на вода всяка година прави опити да намали своя отпечатък върху природата с намаляване на всеки грам опаковка от пластмаса. Това коментира по време на посещението ни в завода на "Девин" Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. От 2008 г. компанията от родопския край e намалила грамажа на своите бутилки с 15% и всяка промяна не става дума само за дизайн, коментира Любомир Георгиев, мениджър "Иновации" в завода. Компанията вече е постигнала 19 г. опаковка средно на литър, което е изключително постижение, допълни той. Това е най-голямото предимство на пластмасовите опаковки и това е иновация, от която не бива да се отказваме, допълни Петя Манастирска.

Любомир Георгиев подчерта още предимствата на пластмасата пред стъклото й по отношение на околната среда- тя е изключително лека в сравнение със 300 грама стъклена бутилка, за рециклиране на стъклената бутилка е необходимо голямо количество енергия

Всички опаковки на са 100% рециклируеми, а 35% от всички вторични и третични опаковки са изработени от рециклиран материал. Целта на ЕС е да постигнем 30% рециклирано съдържание в опаковките от пластмаса до 2030 година.

Според последни данни на Евростат България е пето място по събиране на отпадъците от опаковки. Определено това е индустрията, която може да постигне 100% рециклирано съдържание с безкрайно обновление, коментира още Жана Величкова. В момента проблемът е, че нямаме гарантиран достъп до събраните от нас материали, защото от пуснатите на пазара пластмасови бутилки като най-чиста пластмаса се правят всякакви вторични продукти. Но пък важно е потребителите да не ползват тези бутилки за други цели и за други течности, защото тази чистота и дезинфекция не биха могли да постигнат в домашни условия. За да се съберат и обработят правилно бутилките трябва да са чисти. Освен това не би следвало да имаме еднакви ангажименти с други сектори в хранителната индустрия, смята Величкова. Но за да се организира по-ефективно разделно събиране не само е необходимо да се въведе депозитната система, за която отдавна говорим. Важно е как ще се случи тя, за да бъде работеща за всички заинтересовани индустрии и да отговаря на нашите национални особености, коментира Жана Величкова.

В завода на по-голямата част от работата е автоматизирана, от различни заготовки, които наричаме преформи и от него се правят бутилките.

В България "Девин" е не само първата компания за минерална и изворна вода, получила сертификата B Corp, но всъщност първата българска марка, спечелила това признание, сподели Борислава Налбантова, изпълнителен директор на Девин. От лятото на 2020 г. бутилиращата фабрика на "Девин" работи изцяло на зелена енергия, като марката се ангажира повече от всякога да опазва изключителната природна среда в региона на Родопите. Според д-р Марина Стефанова, директор "Устойчиво развитие" към Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" въпреки, че компанията е глобална, тя действа изключително локално и работи с всички заинтересовани страни. Според нея това е първата българска компания за минерална и изворна вода, която постигна въглероден неутралитет.

B Corp е международно движение, обединяващо 4500 компании по целия свят, 160 от които в страните от Бенелюкс, които споделят едни и същи ценности и са решени да работят заедно, за да оказват положително и значимо въздействие върху света около тях. В своята дейност този тип корпорация работи в полза на всичките си заинтересовани страни, а не само за своите акционери. Нещо повече, чрез всички свои дейности, продукти и чрез печалбата си се стреми да не нанася вреда, а обратното - да създава блага за всички.

Компания без въглероден отпечатък

От 2021 г.: всеки наш продукт е 100% въглеродно неутрален, обясни Налбантова. Като част от групата Spadel компанията пое ангажимент да намали общите си емисии на СО2 с 42% до 2030 г. спрямо 2015 г. и да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., както и да намали общия си екологичен отпечатък с 60% през 2030 г. (спрямо 2015 г.). Изчисленията на въглеродния отпечатък на се извършват чрез европейската методология Product Environmental Footprint (PEF). Групата Spadel е първата европейска компания, която прилага метода на продуктовия отпечатък върху околната среда (PEF) на ЕС към цялата си продуктова гама.

Нулево енергийно производство и към нулево отпадно производство

Намалението е в резултат от една страна на инвестициите ни в енергоефективно оборудване като нови компресори и две нови производствени машини. От друга страна, намалението се дължи и на факта, че 100% от електричеството, което използваме, е от възобновяеми източници.

Използването на изцяло зелена енергия в производството и непрекъснатото редуциране на грамажа на опаковките са от ключово значение за намаляване на въздействието на нашия бизнес върху климата.

Данните за дела на отпадъците, събирани разделно на територията на производствения център, показват траен растеж, като поставената цел за 2021 г. (96,4%) е преизпълнена, посочват данните на компанията.

Няма нищо по-важно от това, когато хората, бизнесът и обществото печелят едновременно. Това се случва само, когато във всяка стъпка напред има кауза, а каузата е опазване на природата.

Но все още не напредваме добре, нужно е нещо различно, коментира по време на събитието в Девин Веселина Кавръкова, директорът на международната природозащитна организация световен фонд за дивата природа WWF. Необходимо е да се свържем по различен начин помежду си, не само отделните секторни, но вече трябва да търсим общи решения, да търсим общи решения между секторите, тогава може да се получи по-голям резултат, коментира тя.

В България имаме прекрасен природен капитал и все още интелектуален, а бизнесът играе голяма роля да показва своя добър пример за опазване на природата, а хората да припознаят това като нещо важно. Финансовият директор на KBC Group Кристоф де Мил подчерта, че промените са движени от хората и бизнесите, той самият никога не е предполагал, че ще има цял екип консултанти по устойчиво развитие, но това вече е нещо, което пазарът изисква.

Освен спомената компания в района на Девин има и други дружества развиващи дейност с минералните извори в региона. Край тях се простират и няколко язовира с умопомрачителни гледки, радост за окото на всеки турист. Районът от години е известен с факта, че липсват тежки индустриални производства и флората и фауната са запазени в добра степен.