Няма опасност "Топлофикация София" да фалира. Това заяви в ефира на БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

"Проблемът, който ние поставихме още през септември е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация София" купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решил КЕВР", обясни той. Георгиев отбеляза, че за съжаление, не е постигнат ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице.

"Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация София". Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация София", това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем - системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход", допълни той.

Георгиев обясни, че има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването.

"КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай", добави Георгиев.

Според него време за губене няма, "дали сме посоката за решенията и е време да възстановим диалога".

"Има един регулаторен капан - КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус", допълни Георгиев.

Общината не може да казва каква е цената на парното - казва го КЕВР, подчерта за пореден път председателят на СОС.