Германският производител на военно оборудване и специализирани автомобили "Рейнметал" (Rheinmetall) обяви, че оперативната печалба на компанията се очаква да достигне 191 млн. евро при пазарни очаквания за резултат от 165,4 млн. евро, предаде ДПА.

Предварителните данни за продажби в размер на 1,758 милиарда евро за третото тримесечие са в съответствие с пазарните очаквания, допълва агенцията.

Значително по-високата от очакваната оперативна печалба се дължи главно на силната пазарна динамика в бизнеса с технологии за сигурност - особено в отдела за оръжия и боеприпаси.

Компанията е сред доставчиците на оборудване и боеприпаси за украинските въоръжени сили.

От "Райнметал" посочиха, че ще отчетат пълните си финансови резултати на 9 ноември 2023 г.

Цената на артилерийските снаряди, произведени от германската "Рейнметал", се е повишила с над 50 процента от началото на конфликта в Украйна, сочи изследване на вестник "Велт ам Зонтаг".

Според документа през юли Министерството на отбраната на Германия е подписало договор с Rheinmetall за доставка на 155-милиметрови снаряди,  които могат да бъдат изстреляни от самоходната гаубица PzH2000 и да поразяват цели на десетки километри. Съобщава се, че договорът ще обслужва както германските, така и украинските нужди.

Договорът задължава "Райнметал" да достави на Киев до 333 333 гранати, като всяка граната ще струва най-малко 3600 евро, пише "Велт ам Зонтаг", като добавя, че се очаква допълнително увеличение на цената на артилерийските боеприпаси.

Преди февруари 2022 г. артилерийските снаряди се продаваха на стандартната пазарна цена от 2000 евро за брой.