"Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Други задължения нямат". Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ това е и причината да се иска увеличение на капитала.

"Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към БЕХ и така да увеличим капитала. Така би постъпил и всеки един частен инвеститор в условията на пазарна икономика - тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос", обясни Теменужка Петкова.

Дългът е генериран от емисиите

Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии, посочи енергийният министър. "Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултата на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб".

"Въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Това определя стратегическото място и на комплекса "Марица-изток", и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища", отбеляза Теменужка Петкова.

Тя добави, че международният консултант, нает от БЕХ, работи по анализ на адекватността на системата. "На базата на този анализ ние ще представим пред ЕК и механизма за капацитет, който е предназначен да гарантира сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа енергия не само в България, но и в региона".

Какво е положението в "американската" централа

Анализите на нашия икономически консултант показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и "КонтурГлобал" към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост, съобщи министърът. По думите ѝ в разговори с "КонтурГлобал" ще бъде намерено балансирано решение, което да удовлетворява и двете страни.

""КонтурГлобал" е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при условията на пазара, както всички останали участници в него. Това ще покажат преговорите, които предстоят".

През април 2019 г. председателят на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че в близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в "Марица-изток". Причината е "прекомерна държавна помощ, което е констатирано от Европейската комисия", която дала възможност на българската държава да прекрати тези договори, обясни тогава Николов. За прекратяването на договора с американските централи настояват и от бизнеса. Според тях това е прекомерна държавна помощ, тъй като инвестициите вече са изплатени.

Днес министър Теменужка Петкова ще се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, с които ще обсъдят мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.