Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред работниците от комплекса в Раднево. Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. Поводът бе обявения протест на работещите в комплекса заради проблемите с въгледобива и поскъпналите вредни емисии, които купуваме за държавния ТЕЦ. 

"Без централите в Mаришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност", категорична бе Петкова.

Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Стана ясно още, че Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.