Пандемията има икономически плюсове, освен минуси стана ясно от Стратегическия лидерски форум, съобщи Катя Стайкова, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

"Въз основа на сериозния опит, който придобихме покрай преговорите с автомобилния концерн "Фолксваген" и други големи инвеститори, можем да кажем, че екипът на "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ и българската държава работим усилено за привличане на мегапроект", обяви на вчерашния Стратегическия лидерски форум Владислав Кънчев, мениджър "Развитие на проекти" в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа, цитиран от БТА.

Шестото поредно издание на традиционното годишно събитие се проведе в София. Участниците са разисквали в пет тематични панела всички ключови аспекти: геополитика, икономика, наука и технологии, здраве и благополучие, лидерство и пътят на лидера.

Целта на форума е да даде ясна, практически ориентирана рамка на бизнес света в България, както и в глобален мащаб, отбелязвайки най-значимите и актуални процеси, иновации, събития и тенденции за периода 2021-2022 година. По време на Стратегическия лидерски форум се акцентира не само върху минусите, но върху позитивите от пандемична ситуация. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев отбеляза добрия български пример в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори врати създаденият по време на пандемията първи и единствен засега в Европа завод за нитрилни ръкавици. Заводът е инвестиция на българската фирма PPS Manufacturing, която вече работи с научни институти за разработване на биоразградими ръкавици, чрез които да се допринася за опазването на околната среда.

Именно в насока опазване на околната среда и постигане на нулев въглероден отпечатък в индустрията е стратегията за развитие на ТИЗ, посочи още Кънчев. Създаден е "Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове", в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе. Този пионерски и за Европа проект е силен аргумент при привличането на инвеститори, които искат да ползват зелена енергия за производството на продукти и стоки. ТИЗ предлага на предприемачите не само пътна и комунална инфраструктура, но и социална такава. Именно в ТИЗ са реализирани първи по рода си в страната обекти - обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и изграждането на детска градина и общежития за работниците.

"Тракия икономическа зона" става "дом" на високотехнологичните производства с висока принадена стойност", е подчертал още в изказването си Владислав Кънчев. Той даде и пример със завода на "Одело", в който се произвеждат фарове за "Мерцедес-Бенц" и други световни брандове, а в българския развоен център се разработват автомобилни светлини. Международната компания изгражда и второ предприятие в ТИЗ.

Строежът на високотехнологичния завод на "Тюркоаз Текстайл" в зона Марица, част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време фирмата ще бъде един от ключовите износители в нашата икономика. Българският клон на турската "Тюркоаз Текстайл" ще произвежда полиестерни и полипропиленови влакна с приложение в текстила, транспорта и конфекцията. Част от плана за развитие на компанията в ТИЗ е и откриването на иновационен център към фабриката.