По последни данни сивият сектор у нас е 21,5 процента, предстои в началото на декември да се публикува новата му стойност, обогатена с индекса за неформалната заетост. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на форум, посветен на борбата с недекларираната заетост, предаде БТА.

По думите на Велев, при този размер на сивата икономиката, и при 40 процента преразпределение на БВП през бюджета, щетата за бюджета е 10 милиарда по-малко приходи. Изчисленията на АИКБ сочат, че два милиарда и половина повече приходи ще има в бюджета, ако само с пет процента се намали сивата икономика, което е постижима цел, допълни Велев.

Недекларираната заетост е най-често срещаната сива практика, има обективна основа затова - у нас най-високият данък е данък труд, каза Велев и допълни, че този данък е 53,25 процента за трета категория (за да получи един работник нето 100 лева, предприятието трябва да плати 53 лева и 25 стотинки данъци и осигуровки).

Според Велев с последните законодателни действия се стига до ситуация да няма връзка между осигурителния принос и пенсиите, повече от половината от пенсионерите ще получават еднакви пенсии, независимо от осигуровките.

Форумът се провежда в хибриден формат - присъствено и онлайн.

Методиката за превенция на недекларираната заетост е инструмент насочен към практическо прилагане на различни инструменти - нови и адаптирани за управление на човешките ресурси в предприятията по начин, който да превентира пораждането на сиви практики и недекларирана заетост.

В рамките на проекта са разработени и общо 51 мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост, за всяка от които е разработено конкретно предложение за институционализиране насочено към компетентните институции и организации.

В дискусията участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова и Добрин Иванов, дългосрочен експерт по проекта и Изпълнителен директор на АИКБ.