Пандемията от коронавирус ще приключи през 2022 г. и светът ще поеме към пълно икономическо възстановяване, прогнозира американската инвестиционна банка Джей Пи Морган, цитирана от Ройтерс.

Прогнозният доклад на банката посочва, че нови ваксини и медикаменти ще доведат до "силно циклично възстановяване, завръщане на глобалната мобилност и освобождаване на отложеното търсене от страна на потребителите".

По думите на Марко Коланович, главен пазарен стратег и съпредседател на отдела за глобални изследвания, банката очаква индексът Стандарт енд Пуърс да се повиши с около 8 процента до 5060 пункта, акциите в развиващите се пазари да се покачат с 18 процента, а 10-годишните американски държавни облигации - ключови за цената на глобалните заеми - да се повишат с 2,25 процента до края на 2022 г.

"Смятаме, че 2022 г. ще бъде годината на пълно глобално възстановяване, край на пандемията и завръщане към нормалните икономически и пазарни условия, каквито бяха преди появата на коронавируса", посочи Коланович.