Участниците в преговорите за намиране на решение на ситуацията с транзита на петрол по петролопровода "Дружба"* съгласуваха техническо решение по възобновяване на работата му. Това заяви пред журналисти днес генералният директор на Укртранснафта Николай Гавриленко, цитиран от ТАСС.

Намерено е техническо решение и очаквам, че в края на първата десетдневка на май южното направление на "Дружба" ще работи стабилно, отбеляза Гавриленко. Той допълни, че преговорите в Минск са преминали в конструктивен дух.

В концерна Белнефтехим днес текат преговори между операторите на петролопровода "Дружба", които обсъждат въпроси, свързани с регулирането на транзита на руски петрол. В срещата участват представители на Белнефтехим, Транснефт, министерството на енергетиката на Русия, руските железници, операторите на петролопровода "Дружба" на територията на Украйна и Полша.

Как възникна кризата с доставките

Полша, Германия, Украйна и Словакия спряха вноса на руски петрол по съоръжението заради влошеното качество на суровината, което доведе до необичайна криза в доставките от втория по големина световен износител на черно злато - Русия, предаде Ройтерс.

Проблемът възникнал миналата седмица, когато неизвестен руски производител замърсил петрола с високи нива на органичен хлорид. Веществото се използва за увеличаване на добива, но трябва да бъде бъде отделено от петрола преди доставките, тъй като може да повреди оборудването на рафинериите.

Руското министерство на енергетиката посочи днес, че компанията монополист в управлението на петролопровода Транснефт и други руски компании имат план как да смекчат последиците от замърсяването, без обаче да посочи подробности.

По обяснението на ТАСС на 19 април беларуският концерн заяви, че рязко се е влошило качеството на петрола, идващ от Русия по участъка на магистралния петролопровод "Гомелтранснефт Дружба". Представители на Беларус и Русия се срещнаха на 23 април, за да обсъдят въпросите, свързани със ситуацията около доставките на руския петрол. Президентът на концерна Белнефтехим Андрей Рибаков на 25 април отново обсъди в Москва въпрос, свързани намиране на решение на създалата се ситуация с доставките на руски петрол, припомня ТАСС.

*"Дружба" е най-дългият в света магистрален нефтопровод от Източна за Централна Европа. Представлява мрежа от магистрални нефтопроводи с разклонения с обща дължина 8900 километра, включително 3900 км на територията на Русия. Мрежата е изградена през периода от 1960 до 1974 г. за снабдяване със суров нефт от Волгоуралския нефтогазов район в РСФСР, СССР на социалистическите държави от СИВ в Централна Европа - Полша и бившата ГДР (Източна Германия), Унгария и бившата Чехословакия (дн. Чехия и Словакия).