Службата за гражданска авиация (CAA) на Великобритания съобщи, че за днес са предвидени 39 полета, с които в страната ще бъдат върнати още 7000 души, засегнати от фалита на "Томас Кук" (Thomas Cook). Операцията навлиза във втората си седмица, предаде Ройтерс и БТА.

Досега 115 000 клиенти от общо над 150 000 бяха включени в най-голямото репатриране в мирно време.

Операцията, наречена "Матерхорн", започна на 23 септември.

Както е известно, фалитът на туроператора постави и българския бизнес пред голямо изпитание, защото родните хотели очакват да получат по сключени договори над 36 млн. евро.

Около 3000 туристи на Томас Кук пък очакват да бъдат извозени от България след фалита на туроператора. Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че у нас е създадена организация за почиващите, така че те да се чувстват сигурни по време на допълнителния си престои у нас.           

В Испания се очаква над 500 хотела да затворят врати незабавно заради фалита на Томас Кук. Дълговете на туроператора в Испания може да надхвърлят първоначалната оценка от 200 милиона евро.

Припомняме, че и холандският клон на британската компания "Томас Кук" обяви неплатежоспособност след неуспешен опит да продължи да работи независимо или съвместно с други европейски клонове на компанията майка.