Тревожни прогнози за туристическия ни бизнес, ден след фалита на един от големите български туроператори - "Астрал Холидейз".

Вече са засегнати 54 хотела у нас, след като големият туроператор "Томас Кук" спря работа.

Според специалистите, 70% от хотелите са застрашени от фалит.

Близо 200 души ще трябва да поискат обезщетение за неосъществените от "Астрал Холидейз" екскурзии.

Всички 51-а, вече започнати почивки, са напълно платени от фалиралия туроператор и опасност за хората няма.

Един от хотелите в Слънчев бряг, изпратил в неделя последните си гости, дошли чрез "Томас Кук" - има да получава над 700 хил. евро. Ще плати на доставчиците си с кредит. Управителят заяви, че са заплашени от фалит.

Фалиралият български туроператор "Астрал Холидейз" дължи над 400 хил. лв на превозвачи и на фирми, организирали екскурзиите.

"Когато фалира "Томас Кук", това му дойде дюшеш. Той просто си изми ръцете, като Пилат Понтийски. Той вземал от туристите, къде са тези пари", коментира организаторът на екскурзии Сена Кондова.

Според експерти, фалитът на българския туроператор няма да повлияе на туристите у нас, а само на частния бизнес. Съветът е засегнатите 200 души, които няма да пътуват, да потърсят парите си от застрахователя възможно най-бързо.

Прогнозата на бизнеса е, че първият хотел, който ще фалира в Слънчев бряг е на "Астрал холидейз", а офисите им в цялата страна днес останаха затворени.