Към днешната дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145,87 лева за лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това каза директорът на Дирекция "Търговия с природен газ" Веселин Синабов в "Булгаргаз" по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Такова е засега заявлението на обществения доставчик, внесено в КЕВР на 10 ноември - 145,87 лв./MWh или 74,5 EUR/MWh, изчислено по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Ако регулаторът одобри вече заявената от "Булгаргаз" цена, през декември синьото гориво ще поскъпне с 18,58%.

"Не очакваме значителни изменения към 1 декември, когато ще бъде внесено окончателното заявление", каза Синабов, цитиран от БТА.

Въпреки така предложената по-висока цена, се оказа, че тя е по-ниска от евентуално плащаната, ако продължаваше доставката от "Газпром" с 11,33 лева/MWh по изчисление на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

В КЕВР се проведе обществено обсъждане именно на това заявление, което може и да се промени до 1 декември, когато "Булгаргаз трябва да внесе окончателното си предложение (като отчита котировките на ценообразуващите компоненти към 30 ноември), а регулаторът - да утвърди цената за месеца, по която доставчикът ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

От "Булгаргаз" обаче отбелязват, че така предложената цена е с повече от 30% по-ниска от цените на газовите хъбове в Европа за доставка през декември, които са в приблизителен размер от 113 EUR/MWh.

По време на обсъждането председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта. Иванов отбеляза, че природният газ можеше да бъде по-евтин, ако не беше високата цена на синьото гориво, което се съхранява в подземното газохранилище в Чирен. Причината е, че периодът, когато в него беше нагнетено основното количество природен газ, съвпадаше с най-високите цени на синьото гориво през август и септември.

"Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока", посочи Иванов.

Председателят на КЕВР смята за напълно нормално с настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира преди всичко от топлофикационните дружества, цената на синьото гориво да се повиши. Той даде за пример, че "Топлофикация София" потребява почти една четвърт от количествата природен газ, които се закупуват.

Иван Иванов изрази очакване и цената на природния газ през януари да бъде още малко по-висока. Въпреки това тя няма да има нищо общо със септемврийската цена от 353 лева за мегаватчас.

Шефът на регулатора е направил паралелни изчисления, които показват, че ако сега "Булгаргаз" беше купувал природен газ от "Газпром-Експорт", предложената днес цена щеше да бъде 157,20 лева за мегаватчас, а не 145,87 лева.