"Булгаргаз" предлага с около 45% по-ниска цена на природния газ за ноември. Това обяви изпълнителният директор Деница Златева на днешното открито заседание на КЕВР за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители.

Синьото гориво се очаква да бъде около 130 лева за мегаватчас през идващия месец, обясни Златева, след като по-рано КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

Златева изтъкна, че в периода от 11 октомври, когато "Булгаргаз" подаде заявление за цени в размер на 166,14 лева за мегаватчас, досега има чувствително намаляване на цените на газовите хъбове. Освен това са били постигнати изключително добри отстъпки за втечнен природен газ за ноември спрямо индексите на газовите хъбове. Постигнатите отстъпки спрямо актуалните газови индекси варират между 38 и 50 процента от индексите за месец напред, посочи тя. Затова цената, ако този тренд се запази, е по-ниска от заявената.

В сравнение с цената, която е за октомври, намалението е с около 45 процента, а спрямо рекордната цена, която беше за септември (353,21 лева за мегаватчас), намалението е 64 на сто, пресметна изпълнителният директор на "Булгаргаз", цитирана от БТА.

Ако от април до септември средните отстъпки за алтернативни доставки са били между 1 и 6 евро, то в момента се получават отстъпки, които са много по-големи. "В момента се отваря ножицата между оферираните цени при тръжните процедури", коментира още Златева.

Тя допълни, че "Булгаргаз" продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен. Вече там има около 300 млн. куб. метра. Нагнетяват се вече търговски количества. До края на октомври ще продължат да се нагнетяват всички свободни дневни количества в Чирен.

Снимка: BulFoto

"Булгаргаз" е в процес и на финализиране на търга за втечнен природен газ за декември. През ноември спотовите цени бяха ниски. Със започване на есенно-зимния сезон се очаква за декември да има леко покачване на цените, но пак ще бъде в рамките на приемливото, смята Златева. Офертите, които са получени за доставки за втечнен природен газ, също са с добри отстъпки от индекса за следващия месец. Тя изтъкна, че за ноември "Булгаргаз" ще е в състояние да предложи цена, която е под 50 процента от борсовия индекс.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че в момента запълняемостта в газохранилището в Чирен е 88 процента, като се надява на 1 ноември нагнетяването на бъде 90 на сто, което надвишава с 10 процента прага, който беше определен от Европейската комисия от 80 на сто.

"Европа се подготвя много енергично, като в Германия е 98 процента, в Италия - 95 на сто, във Франция има почти 100 процента запълняемост на техните газохранилища", заяви Иванов.

По думите му другият съществен елемент е, че търговете, които бяха проведени при прозрачна процедура, дават много добри резултати, защото се явяват голям брой кандидати за доставчици на "Булгаргаз". Според него именно тези търгове са изключително важен елемент, който допълнително понижи цената на природния газ.

Той отбеляза, че ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега. Само за първите три месеца на годината цената на "Булгаргаз" беше по-ниска от тази. През целия останал период цените бяха твърде високи, припомни Иванов.

Снимка: BulFoto

"Булгаргаз" ще участва на отложения търг за ангажиране на слотове за период от 5 години напред, който ще се проведе на 31 октомври, информира още Деница Златева.

Окончателните данни за цената за следващия месец "Булгаргаз" ще внесе до 9:00 часа на 1 ноември, обяви Златева. Решението за цената ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 ноември от 15:00 часа, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Според дружеството поевтиняването на газа се дължи на две компоненти - проведените търгове за доставка на втечнен природен газ през месец ноември и получените изключително добри оферти от двамата избрани доставчици, коментира още Златева пред журналисти.

"Надявам се, че и с търга за месец декември ще можем да дадем една много конкурентна цена", отбеляза Златева.

По думите ѝ се водят разговори за ползване на терминали в Турция и в Италия, съответно и възможност за доставка през Трансадриатическия газопровод.