"Емирейтс" (Emirates) за пореден път бяха обявени за най-сигурната авиокомпания в света от базирания в Хамбург Център за данни за авиокатастрофи (JACDEC), цитиран от ДПА. Класацията е публикувана в списание "Аеро интернешънъл".

С индекс на риска от 95,05 процента "Емирейтс" изпреварват с малко Ка Ел Ем (KLM), регистрирали 93,31 процента. В класацията следват "Джетблу" JetBlue (91,61), "Делта" Delta (91,55) и "Изиджет" easyJet (91,28). Общо са изследвани 25 големи авиокомпании.

За първи път JACDEC оповестява и класация на регионален принцип. В своя регион "Емирейтс" е изпреварена от "Итихад еъруейс" (Etihad Airways), която обаче не влиза в световната класация.

В Европа Ка Ел Ем е първа пред "Финеър" (Finnair) с 93,16 процента, "Еър Еуропа" (Air Europa) с 93,12, "Трансавиа" (Transavia) с 92,83, "Изиджет" с (91,28) и "Норуиджън" (Norwegian) с 90,95.

Създаването на регионални категории било наложено поради наличието на много силни местни пазари, като тези в Китай и САЩ, което измествало фокуса, посочва създателят на JACDEC Ян-Арвед Рихтер.