"Ново Нордиск" (Novo Nordisk) отваря нова страница, каза в петък пред Ройтерс (Reuters) ръководителят на отдела за развитие в датския фармацевтичен гигант. Високопоставеният служител изрази увереност, че производителят на лекарства ще може да пусне таблетната версия на своето експериментално лекарство за отслабване Амикретин (Amycretin) през това десетилетие.

Никога не се ангажирам със срокове, но се чувствам уверен да кажа, че това ще стане в рамките на това десетилетие, каза Мартин Холст Ланге.

Novo очаква и двете му нови експериментални лекарства за отслабване - Кагриcема (Cagrisema) и Амикретин, да имат също и кардиална полза подобно на популярното лекарство за отслабване Вегови (Wegovy).

Цената на акциите на Novo се повиши в четвъртък, когато компанията съобщи на инвеститорите, че изпитанията във фаза I на таблетната версия на Амикретин са показали 13,1% загуба на тегло от включилите се след 12-ата седмица. А това е по-голямо намаление от постигнатото с Вегови.

Novo Nordisk се надява да ускори разработването на Амикретин едновременно в перорална и инжекционна форма, каза Ланге.

Производителят на лекарства съобщи миналия август за голямо проучване, което е показало, че Вегови  носи отчетлива кардиална полза, повишавайки надеждите на датската компания да премине отвъд имиджа си на лекарство, просто за лайфстайл.

Вегови е одобрено в Съединените щати от 2021 г. То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Великобритания и Швейцария.

Лекарствата срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват вълнение във фармацевтичния сектор и подхранват надеждите на милиони пациенти по света. Те лекуват диабет, помагат за отслабване и могат да се използват за лечение на затлъстяване. Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда, разясни неотдавна АФП, цитирана от БТА.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който стимулира секрецията на инсулин и намалява апетита, като предизвиква чувство на ситост. Хората ги използват, за да се справят с диабет тип 2, който е най-разпространен, и/или за да отслабнат.

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но фармацевтични групи като Novo Nordisk, "Илай Лили" (Eli Lilly) и "Пфайзер" (Pfizer) работят по създаването на таблетки, които могат да се приемат всекидневно.

Тези лечения обаче могат да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми.

Novo Nordisk, която е номер едно в света по отношение на диабета, използва молекулата на семаглутида във Вегови и в лекарството против диабет тип 2 Оземпик (Ozempic), което е одобрено в Съединените щати от 2017 г. В определен период в края на миналата година лекарството беше изчерпано, след като предизвика фурор в социалните мрежи заради свойствата си.

Молекулата на Eli Lilly тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет тип 2, откакто получи разрешение в САЩ през 2022 г. Понякога се предписва и извън официалните препоръки с единствена цел отслабване. От 8 ноември м.г. тази молекула е одобрена в САЩ и за лечение на затлъстяване под името Зепбаунд.

Зепбаунд е предназначен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет тип 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.