Датската фармацевтична компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk) измести за кратко Ел Ве Ем Аш (LVMH) като компанията с най-голяма пазарна капитализация в днешната търговия, с което сложи край на продължилата две години и половина хегемония на френската луксозна група, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Ел Ве Ем Аш, най-големият търговец на луксозни стоки в света, бе засегнат от все по-големите опасения за перспективата за китайската икономика.

Междувременно "Ново Нордиск" се качи на гребена на вълната благодарение на много ефикасните лекарства за диабет и отслабване - "Оземпик" (Ozempic) и "Вегови" (Wegovy), което доведе до рекордно увеличение на приходите и акциите на компанията.

Акциите на "Ново Нордиск" са скочили с около 17 на сто, откакто тя обяви на 8 август, че обширно проучване е показало, че "Вегови" има доказани ползи за сърдечно-съдовата система, което подхранва и надеждите на компанията да излезе от имиджа си на производител на лекарства за начин на живот.

В 11:43 часа българско време "Ново Нордиск" е имала пазарна капитализация от 421 милиарда долара, включително акции, които не се котират на борсата, според данни на "Рефинитив" (Refinitiv) и информация на самата компания за ценните й книжа.

Ел Ве Ем Аш е имал по същото време пазарна оценка 420,97 милиарда долара, след като бе компанията с най-висока пазарна капитализация от февруари 2021 година, когато измести групата за потребителски стоки "Нестле" (Нестле) от върха.

В 13:30 часа българско време Ел Ве Ем Аш отново си е върнал първенството с пазарна капитализация от около 423,9 милиарда долара спрямо около 421,9 милиарда долара на "Ново".

Цената на акциите на "Ново Нордиск" през последните три години е нараснала почти тройно, а на Ел Ве Ем Аш, към която са луксозните марки "Луи Вюитон" (Louis Vuitton) и "Кристиан Диор" (Christian Dior) се е удвоила.

"Доближаването на акциите на "Ново" с тези на Ел Ве Ем Аш е отражение на неотдавнашния успех на продукта на компанията, докато последните тенденции при Ел Ве Ем Аш са с по-неопределен характер. Това заяви Марсел Щьоцел, управляващ съвместния портфейл на "Фиделити юропиън фанд" (Fidelity European Fund) и "Фиделити юропиън траст" (Fidelity European Trust).

Очаква се пазарът на лекарства за отслабване да достигне 100 милиарда долара годишни продажби в рамките на едно десетилетие. Понастоящем те са на стойност от около 6 милиарда долара, според "Барклис" (Barclays).