Във ВМЗ Сопот беше подписан протокол, който урежда увеличаване на заплатите в предприятието. Това стана по време на посещение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова в оръжейния завод, съобщиха от министерството.

Постигнахме съгласие, увеличаваме ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв. и увеличаваме заплатите на работниците с 200 лв. месечно на всеки един от тях, заяви след края на преговорите Корнелия Нинова.

От първия ден още ръководството на Министерството на икономиката и индустрията си поставихме за цел да повишим заплатите на работниците и да подобрим условията на труд, каза още Нинова във връзка с исканията на протестиращите във ВМЗ Сопот.

Вицепремиерът Нинова и Смиляна Нитова се срещнаха с лидерите на синдикатите, ръководството на завода и с работните групи, с които досега са водили преговори за нов колективен трудов договор.

В сряда Нитова заяви, че старото ръководство на оръжейното дружество не е платило дивиденти на държавата от 2017 г. досега за 54,8 млн. лв. 

На 3 юни ръководството на ДКК взе решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот. Тогава Корнелия Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на дружеството: влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.