Компанията "Найк" (Nike) обяви, че ще съкрати над 1600 от своите служители, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Производителят на спортни стоки предприема съкращения на около 2 на сто от своя персонал, за да намали разходите си на фона на очаквания спад на печалбата на компанията през тази година.

Към 31 май 2023 г. служителите на "Найк" са били около 83 700, посочва Ройтерс.

През декември 2023 г. американската корпорация съобщи, че планира икономии в размер на 2 млрд. долара през следващите 3 години. Планът на "Найк" включва съкращения на служители, сред които и на мениджъри, ограничаване на производството на някои от продуктите на компанията и по-широко въвеждане на автоматизация при нейната дейност.

Корпорацията очаква разходите й за изплащане на обезщетения на уволнени служители да достигнат между 400 милиона и 450 милиона долара.

Очаква се първата вълна от съкращения да започне днес и да приключи до края на това тримесечие, информира "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че не се предполага уволненията да засегнат заетите в магазините на "Найк", екипите за създаване на нови продукти или тези служители, които работят в центровете за обработка и дистрибуция на продукцията на компанията.