Американският самолетостроителен концерн Боинг (Boeing) ще плати над 2,5 млрд. долара по споразумение с министерството на правосъдието на САЩ за извънсъдебно уреждане на обвинения в измама и сговор около модела 737 Макс (737 MAX), предадоха световните агенции.


Боинг е под подозрение, че е ускорил пускането на силно търсения модел на пазара, пренебрегвайки безопасността, допълва БТА.

Министерството на правосъдието обвинява Боинг, че е използвал подвеждащи изявления, за да възпрепятства правителствените агенции да гарантират безопасността на гражданските пътувания.

Служителите на Боинг са поставили печалбата пред почтеността и не са споделили информация с Федералното управление за авиация (FAA), посочи министерството на правосъдието.

Самолетите 737 Макс са спрени от движение в целия свят от март 2019 година след две тежки катастрофи - една в Индонезия през октомври 2018 година и една в Етиопия през март 2019 година, които отнеха живота на общо 346 души.

Счита се, че основната причина за катастрофите е дефектен софтуер за контрол на полета, който е насочил самолетите към земята.

След инцидентите машините бяха спрени от движение в света, шефът на концерна Денис Молънбърг подаде оставка, властите започнаха разследване по подозрение в престъпни действия, а Боинг понесе най-тежкия финансов удар в 104-годишната си история.

Съгласно споразумението компанията ще плати 244 млн. долара глоба на министерството на правосъдието, 1,77 млрд. долара обезщетения за клиенти и 500 млн. долара под формата на фонд за компенсации на семействата на жертвите.