Авиокомпанията Американ еърлайнс (American Airlines) ще възобнови от днес гражданските полети със самолетите от типа 737 МАКС (737 MAX) на Боинг (Boeing). Това е пореден крайъгълен камък за американския самолетостроител, които се опитва да премине през най-дълбоката криза в своята 104-годишна история, отбелязва Ройтерс.

Първият планиран полет ще бъде между Маями и нюйоркското летище "Лагуардия" е насрочен за тази сутрин (местно време). За целта е имало актуализации на контролната система, работа по поддръжката, ново обучение на пилотите и срещи на кметството с екипажите във връзка с промените в Боинг и отговаряне на опасенията.

През март 2019-а МАКС бе спрян от движение за 20 месеца, след като две фатални катастрофи в интервал от пет месеца отнеха живота на 346 души, припомня БТА. Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ отмени забраната миналия месец, след като Боинг се съгласи да актуализира софтуера и да подобри ключовата система за контрол на полета, с която се свързват и двете фатални катастрофи.