Китайският посланик в Канада Лу Шае определи ареста на служител на Huawei от канадските власти като "предателство" от приятел и предупреди за възможни последствия, ако Отава забрани на компанията да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Главният финансов директор на китайската технологична компания Мън Ванчжоу беше арестувана през декември във Ванкувър по искане от САЩ. По-късно тя бе пусната под гаранция от 10 милиона канадски долара (7 милиона щатски долара).

Отава блокира Huawei

Посланик Лу даде вчера интервю за канадски журналисти, но не уточни какви могат да бъдат последствията. В интервюто той предупреди Канада и да не се опитва да привлича международна подкрепа за конфликта с Китай. Би било лоша идея външният министър Кристия Фрийланд да се опита да използва Световния икономически форум в Давос за тези цели, подчерта представителят на Пекин.

В момента Канада проучва последствията за сигурността от въвеждането на 5G мрежите, но за разлика от други свои съюзници не е обявила забрана за използване на технологии на Huawei, отбелязва Ройтерс.

По-рано китайското външно министерство отхвърли изявление на министър Фрийланд, че задържането на двама канадски граждани от страна на Китай е заплаха за всички страни. Говорителка на китайското външно министерство заяви, че всъщност "безпричинният" арест на Мън Ванчжоу от канадските власти е заплаха за китайците, отбелязва АП.

Малко след ареста на Мън Китай задържа двама канадци. Много западни анализатори сметнаха това за опит да се окаже натиск за освобождаването на Мън.

Берлин се чуди как да спре Huawei

Германското правителство активно обмисля по-строги изисквания за сигурност и други начини за изключване на Huawei от изграждането на петото поколение мобилни мрежи, пише в. "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс и БТА.

Изданието, което се позовава на правителствени източници, пише, че кабинетът обсъжда определянето на такива стандарти за сигурност, които не могат да бъдат покрити от Huawei, като така на практика блокира участието на компанията в израждането на новата телекомуникационна мрежа.

Обмислят се също промени в германския закон за телекомуникациите като краен вариант, отбелязва вестникът.

През октомври германското правителство заяви пред депутати, че не вижда законова основа да изключи участници от предстоящия търг за 5 Джи (5G) мрежа след предупреждения, отправени от Вашингтон.

В по-скорошен отговор до депутати правителството отбелязва, че сигурността на 5 Джи мрежата е от изключително значение и ще ръководи бъдещите му решения, пише "Ханделсблат".

Германската телекомуникационна компания Дойче телеком (Deutsche Telekom) обяви през декември, че ще преразгледа стратегията за доставчиците си, а френската Оранж (Orange) каза, че няма да наема китайската компания за изграждането на нейното следващо поколение мрежи във Франция.

Двете компании частично са притежавани от съответната държава.

Преди това по причини, свързани със сигурността, Huawei бе изключен от от изграждането на 5 Джи мрежата в някои страни, които са съюзници на САЩ, начело с Австралия.

Защо подгониха Huawei

Американски представители обявиха пред съюзниците си, че Huawei е "на повикване" от китайската държава и предупредиха, че мрежовото оборудване на компанията може да съдържа "задни вратички", които да се отварят за кибер шпионаж.

Прокуратурата на САЩ разследва китайския технологичен гигант по подозрения в кражба на търговски тайни на американски компании, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, предадоха световните агенции. Според изданието следователите се опитват да установят дали компанията е била въвлечена в кражба на технологията зад роботизирано устройство, което телекомуникационната Т-Mobile е използвала за тестване на смартфони.

Разследването отчасти е било провокирано от дела срещу Huawei, отбелязват източниците. При един от тези процеси съдебно жури в Сиатъл е постановило, че Huawei незаконно е присвоила роботехнология от лаборатория на Т-Mobile в щата Уисконсин.

Министерството на правосъдието отказа коментар, отбелязва АП.

Какво ще решат ЕС и НАТО

Европейският съюз и НАТО трябва да работят по съвместна позиция дали да бъде изключен от техните пазари китайският производител на високотехнологично оборудване Huawei, заяви на 12 януари полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински.

"Съществуват опасения относно Huawei и в НАТО. Би било по-разумно да имаме обща позиция сред страните членки на ЕС и на НАТО", отбеляза полският вътрешен министър.

Ден по-рано полските власти арестуваха китайски служител на компанията и бивш служител на полското разузнаване по подозрения в шпионаж, което вероятно още повече ще засили безпокойствата на Запада към китайския производител на телекомуникационно оборудване. Говорител на полските служби за сигурност обаче уточни тогава, че подозренията се отнасят до индивидуални действия и не са свързани пряко с компанията.