Китайската технологична компания Хуавей (Huawei) обяви днес, че ще инвестира 2 милиарда долара през следващите пет години, за да повиши киберсигурността си, предаде Ройтерс.

За целта компанията ще назначи още хора и ще модернизира лабораториите си на фона на безпокойството в света, свързано с рисковете от използването на оборудването на Хуавей за телекомуникационните мрежи.

Съобщението бе направено на пресконференция в Донгун пред повече от 20 чуждестранни журналисти в новия комплекс на компанията в южния китайски град.

През последните седмици Хуавей е в новините заради ареста на главната си финансова директорка Мън Ванчжоу в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Това задълбочи проблемите на китайската фирма, която на практика вече е блокирана на американския пазар и не й е позволено да участва в изграждането на 5 Джи (5G) мрежите в Австралия и Нова Зеландия заради опасения, че нейното оборудване може да подпомага китайския шпионаж.

Председателят на съвета на директорите на Хуавей Кън Ху призова днес САЩ, Австралия и други правителства да предоставят доказателства в подкрепа на твърденията, че китайският технологичен гигант представлява риск за сигурността им, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Кън Ху обвиненията срещу компанията имат идеологическа и геополитическа основа. Той предупреди, че изключването на Хуавей от пускането на петото поколение телекомуникации ще повиши разходите и ще подкопае иновациите.

Ако правителствата имат доказателства, трябва да ги представят, каза Кън Ху, като допълни, че правителствата не трябва да правят информацията публична, но поне трябва да я покажат на компаниите, на които ще бъде забранено да използват технологиите на Хуавей.