Министерството на енергетиката подписа меморандум за сътрудничество в енергийната сфера с две международни компании, като техните инвестиции в страната може да достигнат 1 млрд. долара. 

Министърът на енергетиката Александър Николов подписа меморандум с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Подписите под документа от страна на Gemcorp постави председателят на компанията Атанас Бостанджиев, а от страна на IP3 съосновтелят и председател на компанията Майкъл Хюит.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Какво се предвижда според меморандума

Сред стратегическите области на партньорство, предвидени в Меморандума са осигуряването на алтернативни, стабилни и достъпни газови доставки за страната, повишаването на регионалната енергийна сигурност и защита на критичната енергийна инфраструктура, развитието на проекти за използване на нисковъглеродни технологии за подкрепа на прехода към зелена енергия, проучванията за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица Изток", както и развитието на устойчиви планове за използване и управление на ядреното гориво.

В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара, стана ясно по време на подписването на документа.

Въпреки риска, свързан с военните действия в Украйна, чуждите инвеститори оценяват високо действията на правителството в подкрепа на бизнеса, изтъкна министър Николов. Той изрази очакванията си тази оценка да се материализира в конкретни инвестиции за развитие на българската енергетика.

Представителите на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation изразиха убеждението си, че българското правителство върви в правилната посока в борбата срещу корупцията и създаването на благоприятен инвестиционен климат. По техните думи, благодарение на сътрудничеството помежду ни, нашата страна има уникален шанс да развие енергийната си инфраструктура в синхрон с най-добрите технологични решения за това. 

"Искам да поздравя страните за подписаното писмо за намерение. Това за България е голяма стъпка, защото очакваните инвестиции от тези двама партньори са за над един милиард американски долара. Това ще бъдат инвестиции в зелена енергия, в различни енергийни проекти", отбеляза Кирил Петков, цитиран от БТА.

""Не зная дали някой може да си спомни кога инвеститор е изразил намерение за участие в България в такъв мащаб", каза на свой ред Александър Николов. и добави, че меморандумът е резултат от усилията на целия кабинет.

Кои са двете компании

Фокус на създадената през 2016 г. Gemcorp, базирана в Лондон, са селскостопанските и хранителни стоки, рафиниране и петрол, благородни метали и нестокови услуги, стратегически аутсорсинг. Предлага финансиране и логистични услуги (вериги за доставки) на правителства и корпорации в нововъзникващите пазари. Компанията работи в 11 страни по света - с множество офиси в Африка, Русия и Близкия изток. 

Двама българи влизат в управленския екип на компанията - Атанас Бостанджиев - основател и председател, и Първолета Щерева, която отговаря за инвестиционния портфейл.  

IP3 е специализирана в осигуряването на енергийна сигурност, подпомага държавите в планирането, разработването, финансирането и експлоатацията на нови проекти за ядрена енергия. Корпорацията е създадена през 2016 г., когато стана ясно, че много нации в Европа, Африка и Азия, както и в Близкия изток, поддържат твърдо намерение да възприемат производството на ядрена енергия, както самата тя отбелязва на интернет страницата си.

Корпорацията разработва и интегрира ядрени енергийни програми в координация със своето изцяло притежавано дъщерно дружество Allied Nuclear Partners (ANP). Второ дъщерно дружество, IP3 Security, предоставя експертен опит за физическа и кибер сигурност.

В справка за корпорацията пише, че основателите на IP3 са изградили Allied Nuclear Partners с мрежа от компании и ръководители, които поддържат силни глобални връзки в правителствата и ядрените оператори. Екипът инвестира години в усилия за изработване и усъвършенстване на проекти за ядрена енергия.