Американската корпорация "Майкрософт" (Microsoft) отчете значителен ръст на приходите си, тласнати нагоре от засиления интерес към облачни изчисления и нови продукти, базирани на изкуствен интелект, предаде Блумбърг, цитирайки изявление на компанията.

Приходите на "Майкрософт" през второто тримесечие на финансовата й година, което приключи на 31 декември, растат с 18 на сто до 62 милиарда долара. Печалбата достига почти 22 милиарда долара, или 2,93 долара на акция. Анализаторите, анкетирани от Блумбърг, предвиждаха печалба от 2,78 долара на акция и продажби за 61,1 милиарда долара.

Приходите на подразделението за облачни услуги "Азур" (Azure) скачат с 30 на сто след ръст с 29 на сто през предходното тримесечие. В разговор с анализатори компанията съобщи, че растежът на "Азур" ще "остане стабилен" през текущото тримесечие.

Като цяло приходите на "Майкрософт" от облачни продукти се увеличават с 24 на сто до 33,7 милиарда долара.

Приходите от съдържание и услуги за игровата конзола "Ексбокс" (Xbox) скочиха с 61 на сто. Това е първият тримесечен отчет на "Майкрософт" след придобиването на "Актавижън Близърд" (Activision Blizzard).

В понеделник "Ексбокс" назначи Джохана Фарис като нов президент на подразделението "Актавижън Близърд". "Майкрософт" се опитва да интегрира придобитите бизнеси и да даде тласък на приходите си от игри.