Американската компания "Майкрософт" (Microsoft) стана втората в историята компания, чиято пазарна капитазация премина рекордния праг от 3 трилиона долара. При търговията в сряда акциите на компанията се покачиха с повече от 1% и достигнаха около 404 долара за акция, съобщи CNBC, цитирана от Economic.bg.

Преломният момент идва две седмици, след като Microsoft измести Apple като най-ценната публична компания в света на 12 януари. Apple си върна първото място и пазарната й капитализация достигна около 3.02 трилиона долара в сряда.

Акциите на Microsoft се повишиха с повече от 7% от началото на годината, тъй като инвеститорите продължават да са оптимистично настроени относно инвестициите на компанията в изкуствен интелект.

Анализаторите от Citi заявиха, че очакват Microsoft да постигне "солиден ръст" за предстоящия отчет за печалбите си за второто тримесечие, отчасти поради лидерската си позиция в областта на генеративния AI. Анализаторите повишиха своите оценки и целева цена и повториха рейтинга си за покупка на акциите в бележка от сряда.

По подобен начин анализатори от Morgan Stanley казаха, че смятат, че позиционирането и приносът на Microsoft, свързани с генеративния AI, "стават още по-силни", според бележка от вторник. Те увеличиха целевата си цена на 450 от 415 долара и казаха, че "остават уверени в ръста". 

Компанията е част от така наречените "Великолепни 7" - група от акции, включваща Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta и Tesla, които почти самостоятелно издигнаха пазарите до нови върхове през последните седмици.