"Майкрософт" (Microsoft) достигнаха пазарна капитализация от близо 2,59 трилиона долара, която е рекордна за американската технологична корпорация. Това стана, след като акциите на компанията поскъпнаха почти до най-високата стойност в историята си на фона на оптимистичните очаквания на инвеститорите относно приложението на разработките за изкуствен интелект, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Корпорацията се смята за лидер в създаването на компютърни програми, свързани с технологиите за изкуствен интелект, поради огромните си инвестиции в технологичната компания "ОупънЕйАй" (OpenAI), която създаде чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT).

През миналия месец "Майкрософт" започна да въвежда редица подобрения на технологиите за изкуствен интелект, включително и в тези, които се използват в търсачката й "Бинг" (Bing), както и в нейната платформа за облачни услуги "Азур" (Azure). Целта на корпорацията е да се опита да оспори доминиращата позиция на този пазар, която притежава друг американски технологичен гигант - "Алфабет" (Alphabet), собственик на търсачката "Гугъл" (Google), пише Ройтерс.

"Майкрософт" вече е компанията с втората по-големина пазарна капитализация в света след технологичния гигант "Епъл" (Apple), който се оценява на над 2,93 трилиона долара, според специализираното издание "companiesmarketcap.com".