Китайският президент Си Цзинпин ще приеме американския милиардер и филантроп Бил Гейтс, съобщи китайската Централна телевизия, цитирана от агенциите.

Гейтс, който е основател на компанията "Майкрософт", пристигна по-рано в Китай, за пръв път от 2019 г., по дела, свързани с благотворителната му фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Срещата между него и Си ще бъде първата на китайския президент с чуждестранен предприемач за последните години. Си беше спрял да пътува в чужбина в продължение на близо три години заради пандемията, когато Китай затвори границите си. За намерението за осъществяване на подобна среща съобщи първо Ройтерс.

Последната среща между Си и Гейтс беше през 2015 г. в кулоарите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.

В началото на 2020 г. китайският лидер изпрати писмо до Гейтс, в което изказа благодарността си към него и фондацията му за оказаната подкрепа в борбата срещу коронавируса в Китай и дарението му от 5 милиона долара.

Няколко чуждестранни главни изпълнителни директори посетиха Китай, след като властите отмениха строгите ограничения, свързани с пандемията, и в началото на тази година страната отново отвори границите си. Повечето бизнес лидери се срещнаха с министри.

През март премиерът Ли Цян се срещна с група изпълнителни директори, включително с Тим Кук от "Епъл", които участваха в Китайския форум за развитие - събитие, организирано от китайската държава. Тогава Кук каза, че "Епъл" е в отношение на симбиоза с Китай. 

Миналия месец пък Ройтерс съобщи, че Елон Мъск се е срещнал с вицепремиера Дън Сюесян.