Илон Мъск загуби при опита си да отложи делото, започнато срещу него от "Туитър" (Twitter). Съдия от щата Делауеър разпореди съдебните заседания да започнат през октомври, отбелязвайки "облака от несигурност", надвиснал над компанията, след като милиардерът се отказа от придобиването й, предадоха световните агенции.

"Забавянето заплашва с непоправима вреда. Колкото по-дълго е то, толкова по-голям е рискът."

Twitter се опитва да принуди предприемача да изпълни обещанието си от април да придобие гиганта в социалните медии за 44 млрд. долара. Компанията иска това да се случи бързо, тъй като според нея продължаващият спор вреди на бизнеса й.

По делото е приложен дълъг списък от нарушения на Мъск, извършени преди потенциалното сливане, като се твърди, че той е "опозорил" компанията.

На изслушването във вторник главният адвокат на Twitter Уилям Савит каза, че продължаващата несигурност относно това дали поглъщането ще продължи или не "нанася вреда на Twitter всеки ден".

Мъск, най-богатият човек в света, обещаваше да плати по 54,20 щ.д. на акция, но се отдръпна от споразумението. Той твърди, че компанията не е предоставила адекватна информация за броя на фалшивите акаунти, т. нар. "спам ботове", както и че е нарушила задълженията си по сделката, уволнявайки мениджъри и съкращавайки значителен брой служители.

"Мъск беше и остава договорно задължен да полага максимални усилия за приключване на сделката", каза Савит, цитиран от Би Би Си. "Това, което прави, е точно обратното. Това е саботаж."

Адвокатът на Мъск - Андрю Росман, твърди, че Мъск остава един от най-значимите акционери в Twitter. И добави, че делото трябва да се гледа през следващата година при "разумен" график, който ще даде време и на двете страни да се подготвят.