Адвокатите на "Туитър" (Twitter Inc.) определиха като "невалиден" отказа на мултимилиардера Илон Мъск да купи американската технологична компания, предаде ДПА, цитирана от БТА. В открито писмо до юристите, които представляват Мъск, се казва, че "Туитър" смята неговото решение за "погрешно", защото фирмата не е нарушила споразумението си с него.

Мъск съобщи в петък в писмо до "Туитър", че слага край на споразумението със съвета на директорите на групата, подчертавайки, че компанията не е изпълнила ангажиментите си, като не е оповестила всички фалшиви акаунти и спамове. Социалната мрежа твърди, че фалшивите акаунти са под 5 на сто, което според мултимилиардера не отговаря на истината и броят им е значително по-висок. Неговите адвокати обявиха, че бордът на директорите на "Туитър" не е предоставил на предприемача реалните данни за броя на потребителите. Това условие е част от споразумението за реализиране на сделката, категорични са от правния екип на Мъск.

Двете страни сега са въвлечени в юридическа битка, която може да струва няколко милиарда долара на Мъск, ако я загуби.

Ръководството на "Туитър" вече огласи своите намерения да заведе дело срещу мултимилиардера, за да го принуди да финализира сделката за 44 милиарда долара, в съответствие с предварителното споразумение, отбелязва ДПА.

Някои американски медии писаха, че "Туитър" е прибегнал към услугите на нюйоркската адвокатска кантора "Уочтел, Липтън, Роузън енд Кац" (Wachtell, Lipton, Rosen & Katz) Тя е представлявала калифорнийската група малко преди офертата на Илон Мъск през април, когато съветът на директорите реши първоначално да се противопостави на проекта, преди да го приеме.

Мъск сподели първата си реакция в профила си в "Туитър" след новината за оттеглянето, публикувайки изображение с няколко снимки, на които изглежда развеселен.

"Казаха, че не мога да купя "Туитър", След това отказаха да разкрият информация за фалшивите акаунти. Сега искат да ме принудят в съда да купя "Туитър". Сега са задължени да дадат информация за фалшивите акаунти, може да се прочете в текста до всяка снимка.

Тази ситуация е крайно опасна за "Туитър" и съвета на директорите, тъй като те ще се сблъскват със съдебна битка с Мъск, достойна за "Игра на тронове", за да спасят трансакацията и да получат поне обезщетение за провалената сделка в размер на 1 милиард долара. Това заяви Дан Ивс от "Уедбуш секюритис" (Wedbush Securities).