Ръководството на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), която пострада изключително много от пандемията от коронавирус и води преговори с германското правителство за държавна подкрепа, не изключва възможността да й се наложи да обяви процедура по фалит. Това съобщи информационният портал "Фокус-онлайн", като се позова на източници, предаде ТАСС.

На теория става дума за специален вид фалит, при който компанията запазва управлението на активите. Такава процедура би позволила на "Луфтханза" да не връща 1,8 милиарда евро за продадени билети. От компанията намекват, че това може да е по-изгоден вариант от получаването на кредити при неизгодни условия, се посочва в публикацията.

На 25 май германското правителство се споразумя с "Луфтханза" по условията за предоставяне на помощ от 9 милиарда евро. Европейската комисия, която трябва да одобри сделката, постави условие - да бъде лишена компанията от привилегировани права за кацане и излитане на най-големите германски летища - във Франкфурт и в Мюнхен.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Асошиейтед прес, заяви днес на пресконференция, че не създава допълнителни пречки пред спасителната помощ за Луфтханза, след като авиопревозвачът не се съгласи с 9-милиардния спасителен пакет на германското правителство заради условията на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Вестагер изтъкна, че правилата на ЕС за спасителната помощ предвиждат мерки, които да гарантират еднакви условия за всички. Тя посочи, че правилата са еднакви за всички компании, които получават над 250 милиона евро (275 милиона долара) спасително финансиране.

Вестагер подчерта, че правилата са, за да се осигури баланс на ситуацията и да се гарантира, че единият пазар все още работи.

През пандемията ЕС разхлаби някои правила за помощта, която държавите отпускат на местни компании, като целта е 27-те страни членки да преодолеят икономическия шок от пандемията от коронавирус.

Вестагер отбеляза обаче, че правилата не могат да бъдат напълно пренебрегнати, особено като се има предвид, че Луфтханза има изключително силна пазарна позиция в Европа.

Еврокомисарката каза, че ЕС иска да намери решение по случая с Луфтханза и Комисията остава в тесен контакт с германските власти.