Списание "Икономика" отпразнува своя 30-годишен юбилей. На тържествена церемония в зала "Джон Атанасов" на "София Тех Парк" изданието събра най-успешните предприемачи и мениджъри в страната, чиито истории разказва през всички години на прехода, за да отбележи годишнината.

Създадено малко преди голямата промяна през 1989 г., изданието е информационен бюлетин "Икономика и икономическо регулиране". Но след 10 ноември бързо пораства и става "Икономика" - месечно списание за теория и бизнес.

То се превръща в своеобразен летописец на прехода към пазарна икономика, способна да се развива в условията на глобална конкуренция. Списанието е съвременник и наблюдател на промяната, има своя памет за събитията, надеждите, разочарованията, но и за реалностите и успехите.

За да отбележи повода, "Икономика" връчи юбилейни плакети на предприемачи и мениджъри, които през последните години водят промяната и работят за успешното развитие на българската икономика и пазар.

От индустриалния сектор бяха отличени Николай Вълканов, председател на Надзорния съвет на "Минстрой Холдинг", Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на "Аурубис България" и Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България". Те получиха наградите си от заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и Стамен Янев, председател на Българската агенция за инвестиции.

Носители на плакети във финансовия сектор станаха Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Банка ДСК", Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Пощенска банка", Петя Славова, председател на Надзорния съвет на "Инвестбанк" и Данчо Данчев, главен изпълнителен директор на "Дженерали Застраховане".

Снимка: Economic.bg

Техните награди връчи председателят на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. От 2015 г. списание "Икономика " партнира с най-голямата работодателска организация в страната по организацията на конкурса "Мистър и Мисис Икономика".

Юбилейни плакети получиха и две дами, които работят в сектора на зедемелието и промишлеността на храните и напитките - Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт" и Светла Боянова, изпълнителен директор на "Агрион Финанс". Техните награди връчи главният редактор на списание "Икономика" Невена Мирчева.

Снимка: Economic.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък даде плакетите на Зарина Генчева, изпълнителен директор на "Метрореклама" и Стоян Ставрев, управител на "Българска консултантска организация".

"30 години списание "Икономика" е синоним на качество в журналистиката, работейки отговорно, обективно и професионално. Списанието се утвърди като гласът на бизнеса и вече е лидер не само сред печатните издания като най-дългогодишното месечно издание след промените у нас, но и сред онлайн медиите. Сайтът Economic.bg е сред най-четените бизнес медии у нас, а пълното издание на списанието изцяло се публикува онлайн", каза Боян Томов, изпълнителен директор на "Медия Икономика България" - издател на списание "Икономика".

Той припомни и най-успешните проекти на списанието през годините. Конкурсът "Мистър и Мисис Икономика" е най-емблематичното събитие, организирано от изданието. Той отличава най-успешните хора в българската икономика от 1990 г. насам и догодина също ще отбележи своята 30-годишнина. През годините статуетката "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов се превърна в символ на високите постижения на бизнеса.

Вече трета година "Икономика" подготвя и специалното луксозно издание "Успешните компании", в което досега са участвали над 250 работещи в страната фирми. Третото издание беше представено на церемонията за юбилея и вече е достъпно за широката публика. "Надяваме се и то да обиколи целия свят, така както се случи и с предишните издания, благодарение на търговските представители на България в чужбина", допълни Боян Томов.

Той получи специалното отличие на най-голямата работодателска организация у нас - Почетен златен знак на КРИБ, който се връчва за успешни постижения.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи на Боян Томов и списание "Икономика" и специална грамота за ползотворно партньорство в популяризиране устойчивото развитие на българския туризъм и по повод 30-годишнината.

Гостите на церемонията видяха и специално създадения за юбилея на списанието филм "Следващите 30", в който главни герои бяха едни от най-изявените предприемачи и мениджъри в България. Те разкриха своята визия за развитието на икономиката и секторите, в които работят, за престоящите години.

За приятната атмосфера допринесоха чаровните изпълнителки от трио "Хипнотик", а водещ на церемонията беше Димитър Павлов.

Снимка: Economic.bg