Германският енергиен гигант "Унипер" (Uniper), за когото държавата одобри спасителен план с цел да гарантира неговата платежоспособност, отчете нетна загуба от 12,3 милиарда евро за първото шестмесечие заради спада на руските газови доставки в резултат на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За да спази договорите с клиентите си, "Унипер" беше принуден да купува газ на високи цени на пазара", обяснява компанията.

Енергийният гигант очаква годишна загуба за 2022 година, без да посочва конкретна цифра, подобряване на резултатите през 2023 г. и завръщане към печалба през 2024 г.

В края на юли германското правителство реши да инжектира милиарди евро, за да спаси от фалит най-големия вносител на газ и оператор на газохранилища в Германия. Държавата ще влезе с 30 процента в капитала на групата, като влее около 7,7 милиарда евро. Канцлерът Олаф Шолц аргументира намесата с "капиталното значение" на "Унипер" за страната. Данъкоплатците също ще трябва да бръкнат в портфейлите си, след като правителството разреши на вносителите и газоразпределителите да прехвърлят покачването на цените на газа върху клиентите си чрез извънредна такса от 2,4 евроцента на киловатчас от 1 октомври.

"Унипер" е открил специална валутна сметка в евро в "Газпромбанк", за да плаща руския газ, се казва в отчета на компанията, цитиран от ТАСС. Първо такова плащане е извършено в края на май. Компанията действа в съответствие със санкциите на ЕС и може да продължи да осигурява своевременно изпълнение на договора, е посочено в отчета.

Руският президент Владимир Путин подписа на 31 март указ, според който от 1 април се определя нов начин на плащане на руските газови доставки от "неприятелски страни". Такива държави трябва да превеждат средства в чуждестранна валута в "Газпромбанк", която ще купува рубли на борсите и ще ги прехвърля на специални сметки в рубли на вносителите, припомня ТАСС.