Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България. Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Борда на директорите на ТЕЦ Бобов Дол и съосновател на платформата "Brown to green" Кристина Лазарова.

Тя и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването "Неделята на Нова", където заедно дискутираха възможностите и посоката, в която трябва да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България.

По време на разговора станаха ясни както гледната точка на екологичната организация, така и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.

Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора.

Кристина Лазарова сподели, че в ТЕЦ Бобов Дол са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ, а за последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е изцяло екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.

"Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия", заяви експертът Георги Стефанов.

Екологът разкри още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

"С платформата "Brown to green" ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план", обобщи Кристина Лазарова.

На финала на разговора Лазарова категорично заяви, че в ТЕЦ "Бобов Дол" не се планират съкращения, а дори напротив - стремежът на ръководството, заедно и чрез Платформата, е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места.