"При започване на досъдебно производство срещу член на КРИБ организацията не взима становище до произнасяне на присъда на последна инстанция, независимо от това за колко важен се възприема този член. Опитите да бъде оказван натиск за нарушаване на тази принципна позиция, особено когато идва от обектите на досъдебното производство, сами по себе си говорят за своята абсурдност."

Това се казва в позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) "по повод театрално-водевилното напускане на двете фирми Приста Ойл Холдинг ЕАД и Монбат АД (третата фирма от тази група - Приста Рисайклинг АД се е самоизключила по силата на член 16.1.5. от Устава на КРИБ поради неплатен членски внос за 2020 година)". Позицията е потвърдена за пореден път от Управителния съвет, се уточнява в изявлението на конфедерацията.

"Атаката срещу КРИБ бе отразена почти едновременно, очевидно с предварителна подготовка, от обичайната група сайтове с едни и същи опорки, а всъщност между редовете отново прозира, че гроздето е кисело, защото е много високо. И точно от тази височина КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам - монополни цени по бензиностанциите и т.н.", се казва в позицията на КРИБ.

Отбелязва се, че "поръчковите подвиквания в стил "дръжте крадеца" няма да помогнат на подвикващия, няма да му донесат нов бизнес, нито да му оправят стария. Светлият бизнес в КРИБ е ежедневен труд без помощта на политици, независимо от коя институция. Това се оценява от фирмите в България по достойнство и не е случайно, че в деня на театрално-водевилното напускане, в КРИБ приехме три нови браншови организации с общо 37 члена", подчертават от конфедерацията.

"КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората, КРИБ е за сериозни и достойни бизнесмени. Точно те са "Гласът на българския бизнес" и ще продължат да бъдат този Глас", се изтъква в заключение на позицията.

"Приста Ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат КРИБ. Това е заявил Пламен Бобоков на вчерашното заседание на конфедерацията. Споменати фирми са на братята Пламен и Атанас Бобокови, които заедно с бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и няколко бизнесмени са обвиняеми за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления.