"Рено" (Renault) и "Нисан" (Nissan) са започнали преговори за бъдещето на техния съюз, който може да доведе до преструктуриране на групата, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници.

Двете автомобилни компании заявиха в съвместно изявление, че са били "ангажирани в доверени дискусии около няколко инициативи", включително потенциална инвестиция на Nissan в начинанието за електромобили и това, което те нарекоха "структурни подобрения" в техния съюз.

Преговорите включват от една страна евентуалната продажба на част от дела на "Рено" в "Нисан", а от друга - инвестиции от страна на "Нисан" в новото електрическо начинание на "Рено".

Очаква се преговорите да продължат до началото на ноември, когато "Рено" трябва да представи новите си инвестиционни планове, включително и новия си електрически модел, начичан работно "Ампер" (Ampere).

"Рено" притежава 43-процент дял от "Нисан", който от своя страна владее 15 процента от "Рено". 15-процентен дял в "Рено" има и френската държава.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука Де Мео, който беше в Япония през уикенда, и главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида са били централни фигури в преговорите за промяна на условията, каза човек, запознат с преговорите.

Група от ръководители на Nissan, включително главният оперативен директор Ашвани Гупта, също са участвали в разработването на дискусии през последните месеци.

Renault се стреми да спечели Nissan като инвеститор в новото си начинание за електрически коли, което създава заедно с отделно звено за двигатели с вътрешно горене, като по същество отделя по-бързо развиващата се и жадна за инвестиции част от своя автомобилен бизнес.

В замяна на инвестиция в предприятието за електромобили Nissan иска Renault да намали дела си в японския автомобилен производител. Френското господство в алианса отдавна е спорен въпрос за Nissan, който иска Renault да намали дела си до 15%, за да се изравни със собствения си дял в Renault, каза информиран източник пред "Ройтер".