Италианската круизна компания "Коста крочере" (Costa Crociere) възобновява пътешествията след четири месеца прекъсване заради коронавируса с адмиралския си кораб Коста Смералда (Costa Smeralda), който ще отплава довечера от северозападното пристанище Савона, предаде Франс прес.

Пътешествието в Средиземно море ще продължава от три до седем дни в зависимост от формулите, като са предвидени спирки по италианското крайбрежие в Специя, Чивитавекия, Неапол, Месина и Каляри, допълва БТА.

Възобновяването на круизите става при стриктно спазване на санитарните мерки и с ограничен брой пътници, задължителни тестове за COVID-19 за всички, включително членовете на екипажа, измерване на температурата и задължително носене на маски.

Круизната компания възобнови плаванията през септември със своя кораб Коста делициоза (Costa Deliziosa) след петмесечно прекъсване заради коронакризата. Корабът обаче спираше само на италиански пристанища.

След решението на италианското правителство да забрани круизите по време на празниците, компанията спря пътуванията на 20 декември.

Очаква се друг кораб на Коста крочере - Коста луминоза (Costa Luminosa) - да отплава на 16 май от Триест на круиз в Гърция.

Между средата на март и септември 2020 година круизният сектор понесе пропуснати ползи за 77 милиарда долара и изгуби 518 000 работни места, по изчисления на Международната асоциация на круизните компании (CLIA).