Китайската компания БайтДенс (ByteDance) иска около 30 милиарда долара за американските операции на социалната мрежа ТикТок (TikTok). Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на собствени източници, предаде ТАСС.

Засега потенциалните купувачи намират тази цена за много висока. БайтДенс иска да избере основен кандидат, да преговаря с него и да сключи сделка, още идната седмица, изтъкват източниците.

Вчера китайската компания получи предложение за придобиване на сегмента от ТикТок от Уолмарт (Walmart), която иска да се присъедини към Майкрософт (Microsoft).

В момента преговори за продажбата на американските операции на китайското видео приложение се водят с Майкрософт и Оракъл (Oracle). Други претенденти са Туитър (Twitter), Нитфликс (Netflix), японската СофтБанк (Softbank) ("Нетфликс"), холдингът Алфабет (Alphabet), в кйто влиза Гугъл (Google). Всички те по различни причини се отказаха от придобиването на американските операции на социалната мрежа, отбелязва изданието.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 31 юли, че възнамерява да забрани ТикТок на територията на САЩ. После той посочи, че Майкрософт трябва да сключи сделка с БайтДенс за придобиването на мрежата до 15 септемви, в противен случай ще я забрани. Администрацията на Тръмп се опасява, че ТикТок се занимава с пропаганда и предава данните на потребителите на китайските власти.