Американският производител на електромобили Тесла (Tesla) се е споразумял с кредитни институции в Китай за кредитна линия до 9 милиарда юана (1,29 милиарда долара). Това сочи отчет на компанията пред регулаторните органи, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Тесла допълва, че е подписала и споразумения за оборотен кредит без обезпечение до 2,25 милиарда юана, уточнявайки, че и двата заема ще бъдат използвани за автомобилния й завод в Шанхай, допълва БТА.

Според отчета, представен снощи, кредитните институции, които осигуряват финансирането, са Китайската строителна банка (China Construction Bank), Селскостопанската банка на Китай (Agricultural Bank of China), Промишлената и търговска банка на Китай (Industrial and Commercial Bank of China) и Банката за развитие на Шанхай Пудун (Shanghai Pudong Development Bank).

Освен за производството в Шанхай заемът може да бъде използван за покриването на дълг от 3,5 милиарда юана, чийто падеж е на 4 март.

Заводът, който е първият на Тесла извън САЩ, е в основата на амбицията на компанията да увеличи печалбите си на най-големия автомобилен пазар в света и да избегне по-високите мита, наложени върху внасяните от САЩ автомобили.

В началото на 2020 година компанията планира да започне сглобяването на Модел 3 (Model 3) в този завод и постепенно да достигне годишен производствен обем от 500 000 автомобила, посочва ТАСС.