Китайската петролна компания CNPC прекрати участието си в иранския газов проект "Южен Парс 11" заради санкциите на САЩ и на фона на търговските преговори между Вашингтон и Пекин, съобщи "Ройтерс", като се позова на източник от правителството в Пекин.

Решението е взето след четири рунда на преговори, последният от които през октомври в Пекин. Точно тогава американските представители са призовали CNPC да се откаже от проекта с Иран. В замяна, САЩ не разпростря санкциите срещу иранския петрол върху Китай в следващите 6 месеца.

Според източника на "Ройтерс", за Китай отношенията със САЩ са особено важни и като компания с държавна собственост не трябва да създава проблеми на търговските преговори ,които вървят с пълна пара.

След решението на китайската компания, Иран има 4 месеца, за да реши ще остави ли CNPC като пасивен инвеститор в проекта или ще отмени сделката с компанията.

CNPC е втората компания, която напуска иранския проект. През август същата стъпка предприе и френската компания "Тотал", която държеше 50% от акциите на дружеството, управляващо проекта.